Nerimsta diskusijos dėl pamokų: kaip anksti jos turi prasidėti?

Ant nosies nauji mokslo metai. Vėl kyla diskusijų kaip anksti turi prasidėti pamokos, kad nesiskųstų nei mokiniai, nei jų tėvai, be įtampos, rytinio streso ir rytinių spūsčių gatvėse.

Hanoveryje rugpjūčio mėnesį prasidėjo nauji mokslo metai. Dalykai nauji, bet tvarkaraštis senas. Pamokos prasideda 8 val. ryto.

„Pastebėjau, kai būna pirma ir antra pamoka laisva, būnu dėmesingesnė per pamokas, mat išsimiegojusi“, – pasakojo pašnekovė.

„Sakoma, kad mokiniai nusistato miego ritmą, patys eitų anksčiau miegoti, bet visai norėčiau pamiegoti valanda ilgiau“, – teigė pašnekovas.

Pamokos vėliau daug kam būtų privalumas.

„Žinau, daug draugų važiuoja į mokyklą iš toli, o aš gyvenu už kampo, galiu iš namų išeiti likus vos dešimt minučių. Pamokos vėliau daug kam būtų privalumas“, – šnekėjo kita pašnekovė.

Privalumus įžvelgia ne tik moksleiviai, bet ir miego tyrėjai. Anot jų, daug vaikų yra produktyvesni išsimiegoję. Be to, rytinis miegas itin svarbus, tad geriau būtų pamokas pradėti 9, o ne 8 val.

„Vokietijos švietimo ir kultūros ministerija kelia vienintelį reikalavimą – mokykla turi prasidėti ne anksčiau kaip 7.30. Visa kita palikta spręsti mokyklai ir tėvams. Be abejo, lieka klausimų dėl transporto. Autobusai ir traukiniai turėtų kursuoti, kad visi galėtų atvykti į mokyklą“, – nurodė Žemutinės Saksonijos švietimo ministrė Julia Willie Hamburg.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Bet vėliau prasidedančios pamokos reikštų ir vėlesnę jų pabaigą – ne tik mokiniams, bet ir mokytojams.

„Man ne problema. Žinau, kad kolegoms sunkoka nuvesti vaikus į darželius, nes jie atsidaro tik 8 ryto. Jei pamokos pasidėtų vėliau – jiems būtų net į gera“, – pabrėžė moteris.

„Netikiu, kad pamokos užsitęs. Kitaip tariant, turėsime išdėstyti tiek pat medžiagos per ribotą laiką. Juk negalime mokyti iki pat vakaro“, – aiškino pašnekovas.

Norint keisti pamokų metą, kompromiso reikėtų ieškoti visiems: mokytojams, tėvams ir mokiniams.

„Daug kas vyksta popietėmis, net būreliai. Vėlesnes pamokas ir pomėgius nelengva derinti. Nesu tikras, kad visi pritartų, vien dėl to, kad išloštų numigti valanda ilgiau“, – tikino mokyklos direktorius Michael Bax.

Nors diskusijų daugėja, bet mokyklos įsikibusios senojo laiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ufa

Ufa portretas
Neleiskit vaikams pries miega narsyti tel.nes visi miega su jais ...o tai tevu darbas mokyti savo vaikus namuose ...

tai

tai portretas
jus pradziai juos ireminkit pas save prie sios makulaturos kom cenzuros ir atpuls brangi reikme mokykloms /mano/ vaikis nesimokyno o praejes visas instancijas lenkia visus ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių