O. Scholzas Rusijos vadovo pagyrimą AfD partijai pavadino „gėdingu“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino palaikymas kraštutinių dešiniųjų partijai AfD yra „gėdingas“, prieš ES rinkimus verdant ginčams aplink šią partiją.

„Gėdinga, kad sulaukėte didelio Rusijos prezidento pagyrimo“, – sakė O. Scholzas po to, kai AfD įstatymų leidėjai užsipuolė jį per kalbą parlamente.

Paklaustas apie vieno iš AfD lyderių Tino Chrupallos vizitą į Maskvą 2020 metais, V. Putinas trečiadienį žurnalistams atsakė, kad Rusija su šia partija nepalaiko reguliarių santykių.

Tačiau jis taip pat sakė, kad „AfD veikloje nemato jokių neonacizmo požymių“ ir ne Rusijos reikalas spręsti, ar partija veikia pagal Vokietijos konstituciją.

„Jei kas nors pasisako už normalius santykius su mūsų šalimi, su Rusija, mes tai tik palaikome“, – sakė jis.

Vokietijos žvalgybos tarnybos priskyrė AfD prie įtariamų dešiniųjų ekstremistų organizacijų, o keli vietiniai partijos skyriai įvardyti „patvirtintomis“ ekstremistinėmis grupuotėmis.

Praėjusį mėnesį vienas prieštaringiausiai vertinamų AfD politikų Bjoernas Hoecke buvo nuteistas už tai, kad per mitingą sąmoningai naudojo uždraustą nacistinį šūkį.

Po kelių dienų AfD buvo pašalinta iš kraštutinių dešiniųjų frakcijos Europos Parlamente po to, kai jos pagrindinis kandidatas Maximilianas Krahas išsakė komentarus, kuriais sumenkino nacių organizacijos SS nusikaltimus.

Nuo balandžio mėnesio M. Krahas ir kitas AfD kandidatas ES rinkimuose pateko į skandalą dėl įtarimų, kad jie ėmė pinigus už tai, kad Maskvos finansuojamoje naujienų svetainėje skleistų prorusiškas pažiūras.

Taip pat atliekamas tyrimas dėl M. Kraho santykių su Kinija, kai vienas iš jo padėjėjų buvo suimtas įtariant jį šnipinėjimu Pekino naudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių