Pietų Korėja ir Japonija susitarė dalytis žvalgybos informacija

  • Teksto dydis:

Pietų Korėja ir Japonija trečiadienį pasirašė prieštaringai vertinamą susitarimą dėl dalijimosi karinės žvalgybos informacija, siekiant veiksmingiau atremti Šiaurės Korėjos keliamas grėsmes.

Tačiau dėl šios sutarties Seule protestavo opozicijos partijos ir aktyvistai.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad susitarimas buvo reikalingas susiduriant su augančia karine Pchenjano grėsme, nes šiemet jis jau atliko du branduolinius bandymus ir daugiau kaip 20 kartų leido raketas.

„Jie pasirengę bet kuriuo metu atlikti papildomus branduolinius bandymus ir raketų paleidimus “, – sakoma ministerijos pranešime.

„Kadangi dabar galime pasitelkti Japonijos žvalgybos galimybes ir efektyviai kovoti su Šiaurės Korėjos keliamomis branduolinėmis ir raketų grėsmėmis, tai sustiprins mūsų saugumo interesus“, – sakoma jame.

Remiantis 2014 metais pasirašyta sutartimi, šiuo metu Seulas ir Tokijas informacija apie Šiaurės Korėjos branduolines ir raketines programas gali keistis tik per Vašingtoną.

Naujasis susitarimas Pietų Korėjoje yra vertinamas prieštaringai. Daugelis pietų korėjiečių vis dar piktinasi Japonijos vykdyta žiauria Korėjos pusiasalio okupacija per Antrąjį pasaulinį karą. Gyventojai taip pat nepatenkinti, kad Tokijas niekada neatsilygino už skriaudas, padarytas šiuo laikotarpiu.

„Didelė pagalba“

Pietų Korėja ir Japonija ketino pasirašyti dvišalę sutartį dėl dalijimosi žvalgybos informacija 2012 metais, bet Seulas paskutinę akimirką atsitraukė, motyvuodamas politiniu nepasitenkinimu šalies viduje.

Pažymėdama Tokijo stebėjimo išteklius bei geografinę padėtį, ministerija nurodė, kad minėtas susitarimas būtų „didelė pagalba“ geresnei Pchenjano branduolinio ginklavimosi ir raketų kūrimo programų analizei, leistų surinkti daugiau žvalgybinės informacijos apie Šiaurės Korėjos povandeninius laivus, pasiruošusius paleisti balistines raketas.

Šiaurės Korėja savo ruožtu griežtai kritikuoja šią karinę sutartį ir vadina ją pavojingu teisės aktu, galinčiu ateityje kelti jau ir šiaip didelę įtampą Korėjos pusiasalyje ir atverti duris Japonijos „pakartotinei invazijai“.

Šis ginčytinas klausimas iškilo garsėjant raginimams atsistatydinti Pietų Korėjos prezidentei Park Geun-hye (Pak Gjunhė) dėl įsiplieskusio korupcijos ir piktnaudžiavimo įtaka skandalo, provokuojančio didžiules demonstracijas Seulo gatvėse.

Susitarimui dėl žvalgybos informacijos įnirtingai priešinosi Pietų Korėjos opozicinės partijos bei aktyvistai, pabrėžiantys Seulo nesugebėjimą užsitikrinti visuomenės paramos ir jautrias istorines vietas.

Pagrindinė Pietų Korėjos opozicinė partija pareiškė, kad naujasis susitarimas yra „nepatriotiškas ir žeminantis“, taip pat pagrasino nušalinti gynybos ministrą Han Min-koo (Han Minku), jei sutartis visgi būtų priimta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių