Prancūzija: dešinysis populistas J. Bardella pasisako už paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Likus trims dienoms iki pirmojo parlamento rinkimų rato Prancūzijoje, dešinysis populistas Jordanas Bardella, kuris siektų premjero posto, jei jo „Nacionalinio susivienijimo“ partija (RN) gautų absoliučią daugumą parlamente, TV debatuose pasisakė už tolesnę paramą Ukrainai.

„Neleisiu, kad Rusijos imperializmas prarytų tokią sąjungininkę, kaip Ukraina“, – sakė jis ketvirtadienio vakarą. Jo pozicija dėl šio konflikto esą „labai paprasta“ ir „niekada nesikeitė“. „Reikia remti Ukrainą ir vengti eskalacijos“ su branduoline Rusija, kalbėjo J. Bardella debatuose su dabartiniu ministru pirmininku Gabrieliu Attaliu ir socialistų lyderiu Olivieru Faure.

Kartu jis pabrėžė: „Jei rytoj būsiu premjeras, prancūzų kariai į Ukrainą nebus siunčiami“. J. Bordella teigė esąs ir prieš vidutinio nuotolio raketų siuntimą į Ukrainą, kurios galėtų pasiekti Rusijos teritoriją. „Mano kompasas yra Prancūzijos ir prancūzų interesai“, – sakė jis.

Remiantis ketvirtadienį paskelbtais „Ipsos“ apklausos rezultatais, RN su 36 proc. balsų toliau aiškiai pirmauja. Kairiųjų ir žaliųjų rinkimų aljansas „Naujasis liaudies frontas“ su 29 proc. yra antroje vietoje, o valdančioji stovykla smarkiai atsilieka (19,5 proc.). Rinkėjų aktyvumas, anot apklausos, gali padidėti nuo beveik 48 proc. 2022 m. iki 65 proc.

Pirmasis rinkimų į Nacionalinę Asamblėją ratas vyks sekmadienį, antrasis – liepos 7 d. E. Macronas po RN triumfo ir valdančiosios stovyklos nesėkmės Europos Parlamento rinkimuose birželio 9 d. netikėtai paskelbė naujus rinkimus. Jei RN gautų absoliučią daugumą, jam gali tekti sudaryti priverstinę politinę santuoką su  dešiniųjų populistų premjeru.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu agentūrai AFP pareiškė tikįs, kad Prancūzija, nepaisant rinkimų rezultatų, toliau rems Ukrainą. „Esame tikri, kad kita vyriausybė bus nepriklausoma nuo rusų okupantų ir laikysis Europos vertybių“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Puiku!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių