Praradusi ES rinkas, Rusija didina dujų kainas vidaus rinkoje

  • Teksto dydis:

Rusijos režimas buvo priverstas padidinti dujų kainas šalyje, nes dėl karo Ukrainoje prarado eksportą į Europos Sąjungą (ES), sakoma atnaujintoje Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos žvalgybos informacijos suvestinėje.

„Nuo liepos 1 d. Rusija 11,2 proc. padidino dujų kainas šalyje. Beveik neabejotina, kad taip siekiama padidinti pajamas iš Rusijos vidaus rinkos, sumažėjus gamtinių dujų eksportui į Europą. Jis sumažėjo dėl Rusijai įvestų sankcijų už įsiveržimą į Ukrainą, o taip pat dėl pačios Rusijos tyčia sumažinto dujų tiekimo Europai. 2023 m. „Gazprom“ metiniai nuostoliai siekė maždaug 629 mlrd. rublių (6,9 mlrd. JAV dolerių) ir buvo didžiausi per 25 metus“, – sakoma pranešime.

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pridūrė, kad „Gazprom“, viena iš valstybinių energetikos įmonių, laikoma monopoliste vidaus dujų tiekimo rinkoje, todėl kainų augimą reguliuoja Rusijos valdžia. „Tai netaikoma kitiems gamintojams, tokiems kaip „Novatek“, užimantiems mažesnę rinkos dalį“, – sakoma ataskaitoje.

Labai tikėtina, kad antrąjį šių metų pusmetį infliacija Rusijoje viršys centrinio banko prognozuojamus 4 procentus. „Iš dalies taip yra dėl padidėjusių dujų kainų vidaus rinkoje, kitų didėjančių namų ūkių sąskaitų ir padidėjusių vyriausybės išlaidų, kurias daugiausia lėmė augančios Rusijos gynybos išlaidos karui Ukrainoje. Nuo invazijos pradžios dujų kainos Rusijos namų ūkiams padidėjo beveik 34 proc., nepaisant to, kad 2023 m. Rusija buvo didžiausia pasaulyje gamtinių dujų gamintoja. 2025 m. jos turėtų padidėti dar 8,2 proc., o tai beveik neabejotinai padidins infliacijos spaudimą Rusijos ekonomikoje ir susilpnins paprastų rusų perkamąją galią“, – teigia britų analitikai.

Anksčiau Europos ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni sakė, kad Rusija, spaudžiama sankcijų, pakeitė savo ekonomiką ir sugebėjo išvengti žlugimo, bet po dvejų ar trejų metų padariniai bus žiaurūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių