Rusijoje iki metų pabaigos vėl uždrausta eksportuoti benziną

  • Teksto dydis:

Rusijos vyriausybė trečiadienį paskelbė vėl įvedanti draudimą ateinantį pusmetį eksportuoti benziną, kad, smarkiai išaugus kainoms, „išsaugotų stabilią padėtį“ vietos kuro rinkoje.

Vyriausybė pranešime nurodė, kad „nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. apribojo benzino eksportą“.

Šios priemonės tikslas – užtikrinti kainų stabilumą „besitęsiančios sezoninės paklausos ir numatomo naftos perdirbimo gamyklų remonto laikotarpiu“, paaiškino vyriausybė.

Kovą Rusijoje jau buvo įvestas šešių mėnesių trukmės draudimas eksportuoti benziną, tačiau nuo gegužės iki liepos jis buvo laikinai panaikintas, teigiant, kad vietos rinka yra perpildyta.

Naujasis apribojimas neturės įtakos kuro pristatymui pagal tarpvyriausybines sutartis, įskaitant tas, kurios yra sudarytos su Eurazijos ekonominės sąjungos narėmis – Baltarusija, Kazachstanu, Kirgizija ir Armėnija, paaiškino vyriausybė.

Nepaisant to, kad disponuoja milžiniškomis energijos atsargomis, Rusija ir pernai buvo įvedusi panašaus pobūdžio draudimą eksportuoti dyzeliną ir benziną, kai šio kuro kainos degalinėse išaugo taip, kad jis tapo sunkiai įperkamas eiliniams rusams, kurių perkamajai galiai neigiamos įtakos ir taip turėjo dėl sankcijų nukritęs rublio kursas.

Oficialiais duomenimis, 2023 m. Rusijoje buvo pagaminta 43,9 mlrd. tonų benzino.

Pajamos už parduodamą naftą ir dujas vis dar yra pagrindinis Maskvos įplaukų šaltinis, šaliai tvarkant savo ekonomiką taip, kad ši padėtų toliau vykdyti Ukrainos puolimą.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos pajėgos dronais atakuodavo kuro saugyklas, atkirsdamos Rusijos pajėgas nuo gyvybiškai svarbių išteklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių