Sakartvelo parlamento vadovas: prezidentės veto „užsienio įtakos“ įstatymui bus atmestas

Sakartvelo parlamento pirmininkas pirmadienį pažadėjo atmesti prezidentės veto teisės aktui dėl „užsienio įtakos“, išprovokavusiam ištisas savaites trunkančius masinius protestus.

Kritikai mano, kad praėjusią savaitę priimtas įstatymas kelia grėsmę demokratinėms laisvėms ir šalies siekiui įstoti į Europos Sąjungą.

Minimas teisės aktas numato, kad žiniasklaidos ir nevyriausybinės organizacijos bei kitos ne pelno siekiančios organizacijos užsiregistruotų kaip „siekiančios užsienio jėgos interesų“, jei daugiau kaip 20 proc. savo lėšų gauna iš užsienio.

Opozicija pasmerkė įstatymo projektą kaip „Rusijos įstatymą“, nes Maskva naudoja panašius teisės aktus, kad susidorotų su nepriklausoma žiniasklaida, ne pelno siekiančiomis organizacijomis ir Kremlių kritikuojančiais aktyvistais.

Kartvelų vyriausybė savo ruožtu teigia, kad įstatymas būtinas siekiant sustabdyti, jos nuomone, žalingą užsienio įtaką šalies politikai ir užkirsti kelią neįvardytiems užsienio veikėjams bandyti destabilizuoti šalį.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, kuri vis dažniau nesutaria su valdančiąja partija „Sakartvelo svajonė“, šeštadienį vetavo įstatymą, tačiau valdantieji turi pakankamą daugumą, kad galėtų atmesti jos veto.

Parlamento pirmininkas ir „Sakartvelo svajonės“ narys Šalva Papuašvilis pirmadienį žurnalistams sakė, kad, „žinoma, parlamentas atmes šį veto“.

Jis teigė, kad parlamentas kitą savaitę surengs tam skirtą posėdį.

Didelius protestus sukėlęs įstatymas yra beveik identiškas tam, kurį „Sakartvelo svajonė“ buvo priversta atsiimti praėjusiais metais, taip pat kilus visuomenės nepasitenkinimui.

Jau kelias savaites Sakartvelą drebina demonstracijos, o protestuotojai grumiasi su policija, kuri minioms išsklaidyti panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Įstatymas taip pat sulaukė Europos Sąjungos pareigūnų kritikos.

Sekmadienį bendrame pareiškime Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) išreiškė gilų apgailestavimą dėl „Sakartvelo vyriausybės ir valdančiosios partijos sprendimo nukrypti nuo šio kelio, veikiant prieš mūsų bendras Europos vertybes ir Sakartvelo žmonių siekius, pavyzdžiui, priimant vadinamąjį įstatymą „dėl užsienio įtakos“.

„Sakartvelo kelias į Europą jau nubrėžtas, tačiau nuo Sakartvelo priklauso judėjimo į priekį greitis ir kryptis“, – sakoma socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime.

Tuo metu Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė pirmadienį tvirtino, kad daugiau kaip 60 proc. gyventojų pritaria įstatymui ir kad „turėtų vyrauti sveikas daugumos gyventojų protas“. Visgi premjeras nenurodė, iš kur šis skaičius, ir nepateikė jokių šį teiginį patvirtinančių įrodymų.

Jis taip pat apkaltino S. Zurabišvili, kad ši „blokuoja bet kokią diskusijų erdvę“.

„Mūsų pasiūlymas tarptautiniams partneriams buvo pasinaudoti veto procedūra siekiant suderinti pozicijas, tačiau Salomė Zurabišvili grubiai vetavo įstatymą, taip, deja, užblokuodama sveikos diskusijos erdvę“, – sakė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Kas jau kas, o gruznai "demokratškai" ir doleriais paramstytai sadomijai neleis plisti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių