V. Zelenskis: Rusija nepasirengusi diskutuoti apie teisingą ir ilgalaikę taiką

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad Rusija nepasirengusi diskutuoti apie teisingą ir ilgalaikę taiką ir pridūrė, kad Kyjivas gali bet kada pradėti derybas, jei Maskva išves savo karius iš šalies.

Ukrainiečių lyderis kalbėjo baigiantis svarbiam tarptautiniam aukščiausiojo lygio susitikimui Šveicarijoje, kuriame buvo svarstoma kaip užbaigti karą Ukrainoje. Į šią taikos konferenciją Rusija nebuvo pakviesta.

„Rusija nenori taikos, tai faktas“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V. Zelenskis.

Baigiamajame komunikate, dėl kurio susitarė apie 80 valstybių, dar kartą patvirtintas įsipareigojimas palaikyti Ukrainos teritorinį vientisumą ir teigiama, kad norint rasti ilgalaikį susitarimą dėl karo užbaigimo būtinas „visų šalių dialogas“.

2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą ir sukėlė didžiausią konfliktą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Jos pajėgos vis dar kontroliuoja kiek mažiau nei penktadalį tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos teritorijos, įskaitant 2014 metais aneksuotą Krymo pusiasalį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareikalavo, kad Ukraina išvestų savo karius iš šalies rytų ir pietų, jei nori, kad invazija būtų nutraukta.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) šeštadienį tarptautiniame taikos aukščiausiojo lygio susitikime Ukrainoje tvirtino, kad tvarus karo su Rusija užbaigimas negali būti susijęs su Kyjivo kapituliacija.

V. Zelenskis V. Putino reikalavimus pasmerkė kaip teritorinį ultimatumą, primenantį nacistinės Vokietijos diktatorių Adolfą Hitlerį. NATO ir JAV taip pat iškart atmetė Maskvos sąlygas.

Sekmadienį V. Zelenskis paragino Rusiją visiškai pasitraukti ir gerbti Ukrainos „teritorinį vientisumą“.

„Rusija gali pradėti derybas su mumis jau rytoj, nieko nelaukdama, jei pasitrauks iš mūsų teisėtų teritorijų“, – teigė jis.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad norėtų, jog Kinija atliktų svarbesnį vaidmenį aptariant konflikto sureguliavimą.

Pekinas, artimas Rusijos politinis ir ekonominis sąjungininkas, nedalyvavo aukščiausiojo lygio susitikime, protestuodamas prieš tai, kad Maskva nebuvo pakviesta.

„Kinija galėtų mums padėti“, – sakė V. Zelenskis spaudos konferencijoje pasibaigus svarbiam tarptautiniam aukščiausiojo lygio susitikimui Šveicarijoje, kuriame Kinija nedalyvavo.

„Ukraina niekada nesakė, kad Kinija yra mūsų priešas“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar laikytų Kiniją savo drauge, V. Zelenskis atsakė: „Aš manau, kad draugai yra tie, kurie padeda, kai sunku. Norėčiau, kad Kinija būtų Ukrainos draugė.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių