Šiaurės Korėja pirmą kartą paskelbė urano sodrinimo objekto nuotraukų

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja penktadienį pirmą kartą paskelbė savo urano sodrinimo objekto nuotraukų, kuriose įamžinta, kaip lyderis Kim Jong Unas, paraginęs didinti šalies branduolinį arsenalą, apžiūri šią gamyklą.

Pchenjanas, kuris savo pirmąjį branduolinį bandymą įvykdė 2006 metais ir kuriam Jungtinės Tautos dėl draudžiamų ginklų programų taiko virtinę sankcijų, niekada nebuvo paskelbęs detalių apie savo urano sodrinimo gamyklą.

Sodrinto urano reikia branduoliniams ginklams.

Kim Jong Unas apsilankė Branduolinių ginklų institute ir „ginklams tinkamų branduolinių medžiagų gamybos bazėje“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Pranešime nenurodoma, kur yra šis objektas ir kada jame lankėsi Kim Jong Unas.

Šiaurės Korėjos lyderis „pabrėžė būtinybę toliau didinti centrifugų skaičių, kad būtų eksponentiškai didinamas branduolinių ginklų savigynai“ skaičius, pranešė valstybinė žiniasklaida, paskelbdama nuotraukų, kuriose Kim Jong Unas apžiūri urano sodrinimo centrifugų eiles.

Kim Jong Unas „susipažino su branduolinių kovinių galvučių ir (...) branduolinių medžiagų gamyba“, sakoma pranešime.

Jis paragino gamyklą anksčiau įdiegti „naujo tipo centrifugas, kad būtų toliau stiprinamas ginklams tinkamų branduolinių medžiagų gamybos pamatas“, ir „pabrėžė būtinybę ilguoju periodu nustatyti didesnį branduolinių medžiagų gamybos tikslą“.

Jungtinės Tautos draudžia Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programas, bet šalis daug metų nepaiso suvaržymų, iš dalies dėl sąjungininkių Rusijos ir Kinijos paramos.

Žinia Vašingtonui?

Ekspertai sako, kad šiuo staigiu urano sodrinimo gamyklos paviešinimu galbūt siekiama paveikti lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus.

Šie vaizdai yra „žinia kitai (JAV) administracijai, kad bus neįmanoma denuklearizuoti Šiaurės Korėjos“, naujienų agentūrai AFP sakė Korėjos nacionalinio susivienijimo instituto Seule analitikas Hong Minas.

„Tai taip pat reikalavimo kitoms šalims pripažinti Šiaurės Korėją branduoline valstybe žinia“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos žvalgybos agentūra mano, kad Šiaurės Korėja turi ne vieną urano sodrinimo objektą.

Pasak Hong Mino, mažai tikėtina, kad Šiaurės Korėja netrukus po penktadienio pranešimų įvykdys branduolinį bandymą.

Pchenjanas praėjusį mėnesį paskelbė, kad liepos pabaigoje šiauriniuose rajonuose per rekordines liūtis žuvo kažkiek žmonių, buvo užlieta namų ir pasėlių.

Vašingtone įsikūrusi organizacija „38 North“ trečiadienį pranešė, kad potvynių vanduo apgadino pagrindinį Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų objektą.

Pchenjano ir Seulo santykiai šiuo metu yra itin prasti. Šiaurės Korėja neseniai paskelbė prie pietinės sienos dislokuojanti 250 balistinių raketų paleidimo įrenginių.

Šiaurės Korėja taip pat siunčia per sieną šimtus balionų su šiukšlėmis.

Ketvirtadienį Seulas paskelbė, kad Šiaurės Korėja paleido daug trumpojo nuotolio raketų, vėliau nukritusių jūroje į rytus nuo Korėjos pusiasalio.

Tačiau KCNA atskirame penktadienio pranešime nurodė, kad tai buvo Kim Jong Uno prižiūrėtas „naujo tipo 600 mm (kalibro) salvinės raketų ugnies leidimo įrenginio“ bandymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių