Tyrėjai: platformoje „X“ plinta sąmokslo teorijos dėl pasikėsinimo į D. Trumpą

  • Teksto dydis:

Sąmokslo teorijos apie pasikėsinimą į Donaldą Trumpą socialiniame tinkle „X“ sulaukė šimtų milijonų peržiūrų, ir tai parodo, kaip Elono Musko platformoje gali išplisti melas, antradienį paskelbė tyrėjai.

Netrukus po to, kai šeštadienį Batleryje Pensilvanijoje šaulys per rinkimų kampanijos mitingą pasikėsino į D. Trumpo gyvybę, „X“ užtvindė niekuo nepagrįsti pareiškimai.

Tarp jų yra tvirtinimų, kad pasikėsinimas buvo surežisuotas ar kad tai buvo saviškių darbas. Kaltinami tokie įsivaizduojami kaltininkai kaip žydai ir Izraelio žvalgybos agentūra „Mossad“.

Šios sąmokslo teorijos „X“ sulaukė daugiau kaip 215 mln. peržiūrų, išanalizavusi 100 populiarių įrašų ėminį paskelbė pelno nesiekianti organizacija „Center for Countering Digital Hate“ (CCDH).

Prie daugumos šių įrašų nebuvo „bendruomenės pastabų“, kurias E. Muskas propaguoja kaip įrankį, sudarantį sąlygas vartotojams prie įrašų nurodyti kontekstą, sakė CCDH.

Vien per pirmąją parą nepagrįsti naratyvai apie pasikėsinimą buvo peržiūrėti daugiau kaip 100 mln. kartų, skelbia ne pelno grupė „Institute for Strategic Dialogue“.

„X“ neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Pramanų internete skleidėjai taip pat neteisingai kaip šaulį nurodė kelis žmones, įskaitant italų sporto žurnalistą Marco Violi, prieš D. Trumpą protestuojantį Maxwellą Yearicką ir komiką Samą Hyde'ą, pranešė naujienų agentūros AFP faktų tikrintojai.

Federaliniai tyrėjai nustatė, kad į D. Trumpą šaudė Thomas Matthew Crooksas iš Pensilvanijos. Per jo išpuolį žuvo vienas mitingo dalyvis, dar du žiūrovai buvo sužeisti, o D. Trumpui kulka perdrėskė ausį. Šaulys buvo nukautas.

Iškart po incidento kai kurie socialinių tinklų vartotojai jautėsi sutrikę, kai ieškojo tikslios informacijos regimai neteisingų ar klaidinančių įrašų jūroje.

Neteisingi įrašai greit plito, ir ši tendencija iliustruoja melo galimybes virsti daugybę žmonių įtraukiančiu politiniu diskursu tokiose platformose kaip „X“, mažinančiose turinio moderavimo apimtis.

Pasak tyrėjų, kai kuriose savo įtaką plėsti siekiančiose „X“ paskyrose sensacingi melai skleidžiami turint finansinių motyvų, nes šios platformos dalijimosi pajamų už reklamą programa skatina skleisti ekstremalų turinį.

„Dezinformacijos turguje, kuriuo dabar iš esmės virto daug socialinės žiniasklaidos platformų, melų turguje ekstremalus turinys yra tavo valiuta“, – sakė Imranas Ahmedas, CCDH įkūrėjas ir vadovas.

„Algoritmai paima keisčiausią turinį ir jį eksponentiškai platina, kol visą skaitmeninį pasaulį užlieja sąmokslo teorijos, dezinformacija ir neapykanta“, – sakė jis.

Tyrėjai perspėja dėl galimo dezinformacijos srauto prieš lapkritį vyksiančius – politiškai itin susiskaldžiusioje visuomenėje – JAV prezidento rinkimus.

„Jau dabar, ankstyvuoju JAV rinkimų ciklo etapu, galime matyti įspėjamuosius signalus, [rodančius], kad socialiniai tinklai ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais bus vis labiau chaotiški ir pilni dezinformacijos“, – sakė I. Ahmedas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių