Ukraina pristatė robotus-šunis, kuriuos ketinama siųsti į fronto linijas

Ukraina netrukus gali paleisti robotus-šunis į savo fronto, kurie pakeis karius pavojingose misijose, pavyzdžiui, šnipinėjant rusų tranšėjas ar aptinkant minas.

Demonstracijos metu neskelbiamoje vietoje Ukrainoje metalinis šuns pavidalo robotas, pavadintas „BAD One“, atsistojo, pritūpė, bėgo ir šokinėjo pagal operatoriaus perduodamas komandas.

Pasak jų kūrėjų, šie robotukai gali tapti neįkainojamu sąjungininku fronto linijoje Ukrainos kariuomenei, kuriai trūksta gyvosios jėgos Rusijos invazijai atremti.

Žemai prie žemės esantys ir todėl sunkiai aptinkami šunys-robotai, naudodami termografinį vaizdą, gali apžiūrėti priešo tranšėjas ar pastatų vidų kovos zonose.

„Turime stebėjimo karių, kurie siunčiami į žvalgybines misijas, (jie) dažniausiai yra labai gerai apmokyti žmonės, labai patyrę žmonės (ir) visada susiduria su rizika“, – sakė Jurijumi pasivadinęs operatorius, demonstruodamas robotuką naujienų agentūros AFP žurnalistams.

„Šis šuo apriboja riziką kariams ir padidina operacinius pajėgumus. Tai pagrindinė šuns funkcija“, – sakė operatorius, dirbantis britų kompanijoje, tiekiančioje karinę įrangą.

Pažangesnio modelio, vadinamo „BAD Two“, nebuvo galima parodyti dėl saugumo sumetimų.

Demonstracijoje naudoto įrenginio baterija veikia maždaug dvi valandas.

Robotas-šuo gali būti naudingas minoms ar savadarbiams sprogstamiesiems užtaisams aptikti, taip pat gali būti naudojamas iki septynių kilogramų amunicijos ar vaistų pernešimui į karštuosius mūšio lauko taškus.

„Negaliu pasakyti, kiek jų dislokavome Ukrainoje, – sakė Jurijus. – Tačiau tai turės didelės įtakos operacijoms ir padidins karių saugumą.“

Jis sakė, kad jei robotai-šunys kada nors patektų į rusų rankas, specialus jungiklis leidžia operatoriui ištrinti visus jų duomenis.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojefronto linijosrobotai-šunysUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių