Ukrainoje svarstoma įvesti mokestį įmonėms, įdarbinančioms šauktinius

  • Teksto dydis:

Ukrainos įstatymų leidėjai trečiadienį paskelbė apie įstatymo projektą, pagal kurį įmonių darbuotojai būtų atleisti nuo karinės tarnybos, jei jos mokėtų 463 eurų mėnesinį mokestį už kiekvieną darbuotoją.

Šimtai tūkstančių šaukiamojo amžiaus vyrų išvyko iš Ukrainos arba liko užsienyje, kai 2022 metais prasidėjo karas.

Iš dalies dėl to beveik trims ketvirtadaliams įmonių trūksta darbuotojų, rodo balandį paskelbti tyrimo rezultatai.

„Šiais laikais bet koks verslas labai priklauso nuo nuspėjamumo, o pirmas klausimas, kuris šiandien kelia nerimą daugumai gamintojų, yra tas, ar jie galės išlaikyti svarbiausius darbuotojus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigė valdančiosios partijos parlamentaras Dmytro Natalucha.

Įstatymo projekte numatyta, kad „kiekvienas verslo subjektas, mokantis padidintą 20 tūkst. grivinų (463 eurų) karinį mokestį per mėnesį už vieną darbuotoją“, turės galimybę „rezervuoti“ šį darbuotoją, sakė D. Natalucha.

„Padidintą mokestį moka ne darbuotojas, o pati įmonė“, – nurodė D. Natalucha ir pridūrė, kad įmonės pačios nuspręs, kas joms svarbiausia.

Įstatymo projektas parengtas po dialogo su vyriausybės pareigūnais ir verslo atstovais. Jis turėtų padėti užtikrinti, kad įmonės veiktų nepertraukiamai ir nuspėjamai, aiškino D. Natalucha.

Mobilizacijos klausimas yra itin opus Ukrainoje, kuri negali išleisti atostogų ilgą laiką tarnaujančių šauktinių, nes fronte labai trūksta karių.

Pareigūnai ėmėsi įgyvendinti keletą priemonių, kad sustiprintų kariuomenę, leido į karą eiti kai kuriems kaliniams, sumažino šaukimo į kariuomenę amžių iki 25 metų ir sugriežtino bausmes nepaisantiems šaukimo į kariuomenę.

Praėjusią savaitę pareigūnai pareiškė, kad šaukiamojo amžiaus ukrainiečiai vyrai, nuolat gyvenantys kitose šalyse, daugeliu atvejų nebegalės išvykti iš šalies, jei apsilankys Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijašauktiniaimokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių