Vengrija pareiškė, kad nepaisytų TBT sprendimo ir nesulaikytų Izraelio premjero

Vengrija pareiškė, kad nevykdys Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) orderio dėl Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu suėmimo savo teritorijoje.

Vyriausybės ministras Gergely Gulyásas ketvirtadienį Budapešte žurnalistams sakė, kad B. Netanjahu nebūtų sulaikytas, jei atvyktų į Vengriją.

Vengrija yra pasirašiusi Romos statutą, kuriuo įsteigtas TBT, tačiau G. Gulyásas teigė, kad nuostatos dėl teismo sprendimų vykdymo dar nėra visiškai įsigaliojusios šioje Vidurio Europos šalyje.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas, laikomas B. Netanjahu šalininku, pasmerkė TBT veiksmą pavadindamas jį „keliančiu pasipiktinimą“ ir „gėdingu“.

TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas pirmadienį pareiškė, kad siekia gauti B. Netanjahu, jo gynybos ministro Yoavo Gallanto ir trijų palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ lyderių arešto orderius dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų Izraelyje ir Gazos Ruože po spalio 7-sios išpuolių.

TBT ikiteisminės kolegijos teisėjai dabar spręs, ar išduoti prašomus arešto orderius, o tai reiškia, kad prieš kaltinamuosius bus galima pradėti oficialų procesą.

Praėjusiais metais Budapeštas pareiškė, kad nevykdys TBT arešto orderio Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl karo nusikaltimų Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių