Vokietija nenori JAV atominio ginklo

Vokietijos užsienio reikalų ministras pareikalavo, kad Jungtinės Valstijos iš šalies teritorijos išgabentų savo branduolinius ginklus.

Kaip praneša Vokietijos dienraštis „Spiegel“, užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle'o pradėta kampanija jau įtempė transatlantinius santykius.

G. Westerwelle'as jau nebe pirmus mėnesius reikalauja, kad iš Vokietijos teritorijos Jungtinės Valstijos išgabentų vidutinio nuotolio raketas su branduoliniu užtaisu. Manoma, kad tokių raketų Vokietijoje yra apie 20, o visoje Europoje - per 200.  

G. Westerwelle'as su kompanionais iš Beneliukso šalių ir Norvegijos jau įteikė laišką NATO generaliniam sekretoriui generolui Andersui Foghui Rasmussenui, kuriame reikalaujama, kad aljansas pradėtų svarstyti, kaip pasaulyje sumažinti branduolinių ginklų.

Reikalaujama, kad šis klausimas būtų iškeltas artimiausiame NATO posėdyje. Laiške rašoma, kad susirinkimas, kuris balandį vyks Taline (Estija), yra reali galimybė apie branduolinius ginklus ir jų ateitį kalbėti detaliai.

Tuo metu Jungtinės Valstijos, rašo „Spiegel“, Vokietijos užsienio reikalų ministro siūlymus vertina neigiamai. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pirmadienį perspėjo savo sąjungininkus Europoje dėl šio klausimo kėlimo.

„Šiame pavojingame pasaulyje branduolinis ginklas vis dar reikalingas kaip priešo atgrasinimo priemonė. Mes žinome, kad šiuo klausimu Europoje diskutuojama ir kad diskutuoja pirmaujančios bloko narės, tačiau ką gi tai reiškia“, - sakė H. Clinton.

„Mes tikimės, kad nebus jokių skubotų veiksmų prieš branduolinio ginklo dislokavimą“, - pridūrė ji.

Buvęs NATO vadovas generolas George'as Robertsonas šiuo klausimu pasisakė mažiau diplomatiškai. Pasak jo, Vokietija nori išlikti po „branduoliniu skėčiu“, tačiau siekia, kad šį ginklą laikytų kitos valstybės. Vokietijos planus jis pavadino „neracionaliais“ ir „paprasčiausiai pavojingais“.

Vokietijoje G. Westerwelle'o vadovaujama Laisvųjų demokratų partija (FDP) ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų partija (CDU) dar praeitą rudenį oficialiai sutarė, jog iš JAV reikalaus branduolinio ginklo išvežimo.


Šiame straipsnyje: atominis ginklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių