Rumunijos žiniasklaidos magnatas nuteistas kalėti dėl sukčiavimo

  • Teksto dydis:

Rumunijos apeliacinis teismas penktadienį skyrė 10 metų laisvės atėmimo vienam žiniasklaidos magnatui ir buvusiam komunistinio režimo slaptosios policijos informatoriui dėl apgaulingos sutarties su valstybe.

67 metų Danas Voiculescu (Danas Voikulesku) ir vienuolika kitų žmonių kaltinami dėl ilgiau nei dešimtmetį nesąžiningai plėtotų projektų, kurie leido vienai iš jo bendrovių privatizuoti valstybinį maisto tyrimų institutą už 104 tūkst. eurų (359 tūkst. litų), nors jo rinkos vertė buvo apie 7,8 mln. eurų (27 mln. litų).

Prokurorai sakė, kad valstybė dėl tos apgaulingos sutarties patyrė iš viso apie 60 mln. eurų (207 mln. litų) žalą.

D.Voiculescu ne kartą neigė tuos kaltinimus, sakydamas, kad tapo savo pagrindinio varžovo – centro dešiniųjų pažiūrų Rumunijos prezidento Traiano Basescu (Trajano Besesku) „keršto auka“.

2009 metais D.Voiculescu buvo Rumunijos turtingiausių žmonių trejetuke, o jo turtą vietos savaitraštis „Capital“ vertina 1,5–1,6 mlrd. eurų (5,18–5,52 mlrd. litų).

D.Voiculescu, kuris yra Konservatorių partijos, priklausančios centro kairiajai valdančiajai koalicijai, įkūrėjas, sukūrė stiprią žiniasklaidos grupę „Intact“, kurios valdymą 2005 metais oficialiai perleido dviem savo dukroms.

Baigiantis jo bylos nagrinėjimui, D.Voiculescu atsistatydino iš parlamento 2012 metais, taip 2013 metais, prieš išrenkant jį senatoriumi – tvirtindamas, kad atsisako teisinės neliečiamybės, norėdamas „leisti teisingumui atlikti savo darbą“.

Tačiau analitikai teigė, jog tuo žingsniu buvo siekiama sutrikdyti bylos nagrinėjimą.

Praeitą mėnesį D.Voiculescu taip pat buvo apkaltintas šantažu: prokurorai tvirtino, kad jis grasino surengti juodinimo kampaniją prieš tris bendroves, jeigu jos nesutiks pasirašyti reklamos kontraktų su jo žiniasklaidos grupe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių