Du rusais prisistatantys vyrai teigia, kad kovotojai Nigeryje juos paėmė į nelaisvę

  • Teksto dydis:

Du vyrai, prisistatantys Rusijos piliečiais ir teigiantys, kad juos Nigeryje į nelaisvę paėmė su „al Qaeda“ susiję kovotojai, pasirodė vaizdo įraše, paskelbtame su šia ekstremistine grupuote susijusioje žiniasklaidos platformoje.

Vaizdo įraše, kuris penktadienio vakarą pasirodė propagandinėje svetainėje „al Zallaqa“, rodomi du vyrai, teigiantys, kad kovotojai juos paėmė į nelaisvę tuo metu, kai jie dirbo Šiaurės Nigeryje esančioje Bagoje.

Tradiciniais vietos drabužiais vilkintys vyrai kalbėjo prieš kamerą, sėdami vienas šalia kito.

Vienas iš jų prisistatė esąs Jurijus ir teigė, kad dirbo vienoje Rusijos įmonėje geologu, kai jį suėmė su „al Qaeda“ susijusi grupuotė „Judėjimas islamui ir musulmonams remti“ (Jama'a Nusrat ul Islam wa al Muslimin, JNIM).

Kitas vyras nelabai suprantamai pasakė savo vardą. Jis teigė, kad jau mėnesį yra Nigeryje.

Naujienų agentūra AP negalėjo nepriklausomai patikrinti, kur ir kada buvo nufilmuota medžiaga ir ar joje matomi rusų belaisviai. Angliškai kalbėję vyrai nenurodė, kada jie buvo sulaikyti.

Jei jų pasakojimas pasitvirtins, jie bus pirmieji rusai Sachelyje, kuriuos, kaip manoma, pagrobė džihadistai, nepaisant to, kad rusų skaičius šiame regione sparčiai didėja.

Rusija pasinaudojo blogėjančiais Vakarų šalių ir perversmo paveiktų Sachelio šalių Vakarų Afrikoje santykiais, kad pasiųstų kovotojų į regioną ir įtvirtintų savo įtaką.

Rusijos šešėlinė samdinių grupuotė „Wagner“ aktyviai veikia Sachelyje – didžiulėje teritorijoje į pietus nuo Sacharos dykumos. Vakarų Afrikos šalys sulaukė grupuotės samdinių karinės paramos ir apsaugos, mainais pažadėdamos priėjimą prie naudingųjų iškasenų.

Pastaraisiais mėnesiais Nigeris tolsta nuo savo Vakarų šalių partnerių, ypač Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų, ir kreipėsi į Rusiją prašydamas karinės paramos ir apsaugos.

Balandį į Nigerį atvyko Rusijos kariniai instruktoriai, kad sustiprintų šalies oro gynybą.

Didelis smūgis „Wagner“ pastangoms Nigeryje

Šis vaizdo įrašas pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai „al Qaeda“ pareiškė surengusi išpuolį ir sudavusi „Wagner“ didžiausią smūgį per pastaruosius metus nuo tada, kai Malyje surengė pasalą ir nužudė mažiausiai 50 kovotojų.

Sukilėliai, kurie taip pat dalyvavo išpuolyje, į nelaisvę paėmė mažiausiai du rusus.

Rusijos užsienio reikalų ministerija iš karto neatsakė į AP prašymą pakomentuoti situaciją dėl įkaitų.

Šie pagrobimai yra didelis smūgis „Wagner“ pastangoms Nigeryje, sakė Sachelio regiono specialistas ir saugumo tyrimų centro „Soufan Center“ vyresnysis mokslinis bendradarbis Wassimas Nasras (Vasimas Nasras), pirmasis pranešęs apie rusų pagrobimą.

Pasak jo, tai, kad „al Qaeda“ vaizdo įraše pavartojo žodį belaisviai, o ne įkaitai, rodo galimą norą apsikeisti belaisviais su Sachelio karinių režimų laikomais džihadistais.

W. Nasras nurodė, kad įkaitai buvo pagrobti liepos 19 dieną per džihadistų ir Nigerio kariuomenės mūšį Bagoje.

Tai jis sakė remdamasis nuotrauka, kurią po išpuolio jam atsiuntė JNIM ir kurioje matyti vyrų veidai, kuriuos jis atpažino kaip vaizdo įraše užfiksuotus rusų belaisvius.

Džihadistai jam taip pat patvirtino, kada vyrai buvo pagrobti ir nurodė jų pilietybę. Jis sakė, kad rusai yra vieninteliai žinomi įkaitai ne afrikiečiai, kuriuos, kaip manoma, šiuo metu Sachelyje laiko džihadistų grupuotės.

Džihadistų grupuotės grobia įkaitus, norėdami pareikalauti išpirkos, kad galėtų finansuoti savo operacijas ir plėsti savo veiklą.

Ginkluotų konfliktų vietos ir įvykių duomenų projekto (angl. Armed Conflict Location & Event Data Project) duomenimis, nuo 2015 metų Sachelyje buvo pagrobti mažiausiai 25 užsieniečiai ir nesuskaičiuojamas skaičius vietinių gyventojų.

Praėjusiais metais buvo paleistas prancūzų žurnalistas Olivier Dubois (Olivjė Diubua), kuris buvo pagrobtas džihadistų Malyje 2021 metų balandį.

Paskutiniai žinomi išlaisvinti Vakarų šalių įkaitai buvo trys italai, kuriuos džihadistai pagrobė 2022 metais Malyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių