JAV siaubia uraganas „Helene“: žuvusiųjų – per 60

  • Teksto dydis:

JAV pareigūnai šeštadienį pranešė, kad per galingą audrą „Helene“ JAV žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 64, o gelbėtojai toliau tikrina namus ieškodami žmonių nusiaubtose kelių pietinių ir rytinių valstijų teritorijose.

Mažiausiai 25 žmonės žuvo Pietų Karolinoje, 17 – Džordžijoje, 11 Floridoje, 10 – Šiaurės Karolinoje ir vienas Virdžinijoje, rodo pareigūnų ir žiniasklaidos pranešimai.

„Helene“ vėlai ketvirtadienį pasiekė Floridą kaip 4 kategorijos uraganas ir palaipsniui silpdamas nuslinko į šiaurę.

Federalinės nepaprastosios situacijos buvo paskelbtos šešiose valstijose: Alabamoje, Floridoje, Džordžijoje, Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje ir Tenesyje.

Pasak Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS), po katastrofiškų dviejų pastarųjų dienų potvynių sąlygos gerės, tačiau galimi ilgi elektros tiekimo sutrikimai.

Šeštadienio vakarą 10-yje valstijų elektros neturėjo daugiau kaip 2,7 mln. vartotojų, rodo tiekimo stebėjimo sistemos „PowerOutage“ duomenys.

Didžiulė žala

„Helene“ vėlai ketvirtadienį pasiekė sausumą JAV Floridos valstijoje; uragano vėjų greitis tuomet siekė 62,5 m per sekundę.

Net susilpnėjusi audra padarė daug žalos.

Rekordiniai potvyniai grasino pralaužti kelias užtvankas, bet Tenesio pareigūnai šeštadienį sakė, kad netoli Grinvilio esančiai užtvankai pavojus nebegresia ir kad evakuoti žmonės gali sugrįžti namo.

Apie didžiulius potvynius pranešta iš Ašvilio Šiaurės Karolinoje. Gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis) sakė, kad „Helene“ buvo viena stipriausių audrų jo valstijoje.

Kai kurie Pietų Karolinos gyventojai sakė, kad „Helene“ buvo stipriausia audra per 40 metų.

700 gyventojų turinčioje Sidar Ki saloje prie Floridos gerai matėsi uragano griaunamoji jėga: čia štorminė patvanka ir uraganinis vėjas sugriovė kai kuriuos medinius namus.

Pietų Karolinoje tarp žuvusiųjų yra du ugniagesiai, o Džordžijoje – gelbėtojas.

Tenesio Ervino mieste buvo vykdoma dramatiška gelbėjimo operacija: daugiau kaip 50 ant ligoninės stogo įstrigusių pacientų ir medikų buvo gelbėjami sraigtasparniais.

Šeštadienį susilpnėjusi audra atnešė lietų į pietinę Vidurio Vakarų dalį.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienio pareiškime sakė, kad „Helene“ padarė didžiulę žalą.

Šį rugsėjį neįprastai daug kritulių fiksuojama visame pasaulyje. Mokslininkai kai kuriuos ekstremalius meteorologinius įvykius sieja su žmogaus nulemta klimato kaita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių