JT: Izraelio reidai gali pabloginti katastrofišką padėtį okupuotame Vakarų Krante

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos pareiškė, kad trečiadienį Izraelio įvykdyta plataus masto karinė operacija okupuotame Vakarų Krante „gali dar labiau pabloginti ir taip katastrofišką padėtį“ palestiniečių teritorijoje.

Izraelio kariuomenė surengė keletą koordinuotų reidų keturiuose miestuose – Džanine, Nabluse, Tubase ir Tulkareme – ir pranešė, kad nukovė devynis palestiniečių kovotojus.

Dėl Izraelio operacijų miestuose „ir mažiausiai devynių palestiniečių, iš kurių du, kaip pranešama, yra vaikai, nužudymo nuo spalio 7 dienos Vakarų Krante iš viso žuvo 637 žmonės“, – pareiškime teigė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) atstovė Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani). 

„Tai didžiausias žuvusiųjų skaičius per aštuonis mėnesius nuo tada, kai prieš du dešimtmečius JT pradėjo registruoti aukas Vakarų Krante“, – pažymėjo ji. 

Smurtas okupuotame Vakarų Krante prasidėjo nuo spalio 7 dienos, kai islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojai surengė išpuolį prieš Pietų Izraelį. 

„Daugybė vaikų žuvo mėtydami akmenis į itin saugomas Izraelio saugumo pajėgas, taip pat žuvo ir kiti palestiniečiai, kurie nekėlė tiesioginės grėsmės gyvybei ar nebuvo sunkiai sužeisti“, – teigė R. Shamdasani.

„Toks nereikalingas ar neproporcingas jėgos panaudojimas ir vis dažniau pasitaikantys akivaizdžiai tikslingi ir staigūs nužudymai kelia nerimą“, – pridūrė ji. 

Ji sakė, kad tūkstančiai palestiniečių buvo savavališkai sulaikyti ir kankinami, patyrė nesiliaujantį naujakurių smurtą, griežtus judėjimo ir saviraiškos apribojimus, jų namai ir turtas buvo sunaikinti arba užgrobti, jie buvo priverstinai perkelti.

„Izraelis, kaip okupacinė valdžia, privalo laikytis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę“, – sakė R. Shamdasani.

„Izraelio saugumo pajėgos, naudodamos oro smūgius ir kitus karinius ginklus bei taktiką, pažeidžia žmogaus teisių normas ir standartus, taikomus teisėsaugos operacijoms“, – pridūrė ji. 

R. Shamdasani pabrėžė, kad įtariami neteisėti nužudymai turi būti kruopščiai ir nepriklausomai ištirti, o atsakingi asmenys patraukti atsakomybėn.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakas baisus

Atsakas baisus portretas
Apie išmestus nužudytus ikaitus iš ju negirdet
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių