Lenkija sulaikė tris įtariamuosius, vykdžius padegimus Rusijos tarnybų užsakymu

  • Teksto dydis:

Lenkų saugumo tarnybos trečiadienį pranešė, kad buvo sulaikyti trys asmenys, įtariami vykdę padegimus Rusijos tarnybų užsakymu, be to, apkaltino vieną ukrainietį šnipinėjimo prieš Lenkiją kurstymu.

Pastaraisiais mėnesiais Lenkijoje, kuri yra ištikima Ukrainos rėmėja, būta kelių sabotažo sąmokslų, dėl kurių kaltinama Rusija.

Manoma, kad trys sulaikyti įtariamieji – lenkas ir du baltarusiai – padegimus vykdė per Rusijos žvalgybos suplanuotą operaciją.

„Tai nauji sulaikymai, atlikti tiriant [...] organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri Rusijos slaptųjų tarnybų užsakymu siekia vykdyti sabotažą, ypač padegimus“, – sakoma saugumo tarnybų atstovo spaudai Jaceko Dobrzynskio (Jaceko Dobžinskio) pranešime.

Įtariamiesiems paskirtas kardomasis kalinimas dėl padegimo sąmokslo, kuris, Lenkijos saugumo nuomone, gali būti susijęs su sausį Varšuvoje sulaikytu Ukrainos piliečiu.

Pastaruosius kelis mėnesius įvairiuose Lenkijos regionuose dėl neaiškių priežasčių kilo keletas didelių gaisrų. 

Policija tiria gaisrą, šį mėnesį sunaikinusį didžiulį Varšuvos prekybos centrą, kuriame buvo 1,4 tūkst. parduotuvių ir paslaugų teikimo vietų, daugiausia priklausančių vietnamiečių kilmės prekybininkams.

Pareigūnai atsisakė spėlioti dėl galimų sąsajų su Rusija.

Trečiadienį saugumo tarnyba taip pat pranešė, jog Ukrainos pilietis Oleksandras D. kovo pradžioje buvo sulaikytas dėl įtarimų, kad „skatino vieną Lenkijos pilietį dalyvauti užsienio žvalgybos veikloje prieš Lenkiją“, sakė J. Dobrzynskis.

Tai nauji sulaikymai, atlikti tiriant [...] organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri Rusijos slaptųjų tarnybų užsakymu siekia vykdyti sabotažą, ypač padegimus.

Jis turėjo pateikti „karinių transporto priemonių, skirtų padėti Ukrainai ir kertančių Lenkijos ir Ukrainos sieną, nuotraukų“, nurodė atstovas.

Mainais už informaciją lenkas turėjo gauti 15 tūkst. eurų atlygį, teigė J. Dobrzynskis, nepatikslindamas, ar šis žmogus priėmė pasiūlymą.

Antradienį Oleksandrui D. buvo pateikti kaltinimai. Jei jis bus pripažintas kaltu, jam grės mažiausiai aštuoneri įkalinimo metai.

Lenkų ministras pirmininkas Donaldas Tuskas anksčiau yra sakęs, kad pastaraisiais mėnesiais Lenkijoje kelis kartus bandyta įvykdyti diversijas, sabotažo aktus ir padegimus Rusijos naudai.

Gegužės viduryje D. Tuskas pareiškė, kad šių aktų „dėl mūsų tarnybų ir sąjungininkų budrumo, laimei, pavyko išvengti“, ir pridūrė, kad Lenkija sustiprins savo žvalgybos tarnybas, atsižvelgdama į sabotažo bandymus ir susirūpinimą dėl Rusijos.

Lenkija yra pagrindinė šalis, per kurią Vakarų valstybės perduoda Ukrainai ginklų ir šaudmenų, kad padėtų jai kovoti su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių