Per masinę rusų ataką Ukrainoje žuvo mažiausiai 24 žmonės, smogta vaikų ligoninei Kyjive

  • Teksto dydis:

Rusija pirmadienį paleido dešimtis raketų į įvairius Ukrainos miestus, surengdama masinį išpuolį, per kurį žuvo mažiausiai 23 žmonės ir buvo smogta vaikų ligoninei Kyjive, pranešė pareigūnai.

Lenkijos vyriausybė pranešė, kad Rusijos retas dieninis išpuolis įvyko tuo metu, kai Varšuvoje turėjo apsilankyti prezidentas Volodymyras Zelenskis, prieš išskrisdamas į NATO viršūnių susitikimą Vašingtone.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad Kyjivo centre girdėjosi sprogimai, virš miesto kilo juodi dūmai.

Nuotraukose, kurias išplatino Kyjivo vaikų ligoninės „Ochmatdyt“ – didžiausios Ukrainos vaikų gydymo įstaigos – pareigūnai, matyti po griuvėsius naršantys gelbėtojai, virš apgriauto pastato kylantys juodi dūmai, krauju suteptus drabužius dėvintis medicinos personalas.

„Rusijos teroristai vėl masiškai atakavo Ukrainą raketomis. Įvairius miestus: Kyjivą, Dniprą, Kryvyj Rihą, Slovjanską, Kramatorską“, – sakė V. Zelenskis, išvardydamas svarbius civilinius centrus šalies pietuose ir rytuose.

„Daugiau kaip 40 įvairių tipų raketų. Buvo apgadinta gyvenamųjų pastatų, infrastruktūros, vaikų ligoninė“, – pridūrė jis „Telegram“.

Pasak V. Zelenskio, po „Ochmatdyt“ vaikų ligoninės griuvėsiais įstrigę kažkiek žmonių, ir neaišku, kiek jų žuvo.

Savivaldybės pareigūnai pranešė, kad per Kyjivą užgriuvusią smūgių virtinę žuvo mažiausiai 10 žmonių, o dar 35 buvo sužeisti.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskvos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, rusai ne kartą intensyviai apšaudė sostinę. Praėjusį kartą didelė dronų ir raketų ataka prieš Kyjivą buvo surengta birželį.

„Galima atsakyti tik jėga“

V. Zelenskio gimtajame Kryvyj Rihe, kuris ne kartą nukentėjo nuo Rusijos bombardavimų, per smūgius žuvo mažiausiai 10 žmonių, o dar daugiau kaip 30 buvo sužeista, sakė miesto meras.

„Dnipre buvo apgadintas daugiaaukštis pastatas ir įmonė. Buvo apgadinta degalinė“, – sakė Dnipropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas. Pasak jo, žuvo vienas ir buvo sužeisti dar šeši žmonės.

Rytiniame Donecko regione, kur pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos užėmė nemažai kaimų, regiono gubernatorius sakė, kad Pokrovske, kuriame prieš karą gyveno apie 60 tūkst. žmonių, žuvo trys asmenys.

Kremlius kol kas nekomentavo smūgių, tačiau tvirtina, kad jo pajėgos nesitaiko į civilinę infrastruktūrą.

„Šis apšaudymas buvo nukreiptas prieš civilius gyventojus, nukentėjo infrastruktūra, ir šiandien visas pasaulis turėtų pamatyti teroro, į kurį galima atsakyti tik jėga, pasekmes“, – po išpuolio socialiniame tinkle parašė V. Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

V. Zelenskis ir kiti Ukrainos pareigūnai ragina Kyjivo sąjungininkus siųsti daugiau oro gynybos sistemų, įskaitant „Patriot“, kad ukrainiečiai galėtų geriau atremti pražūtingus Rusijos smūgius iš oro.

„Rusija negali nežinoti, kur skrieja jos raketos, ir ji turi visiškai atsakyti už visus savo nusikaltimus: prieš žmones, prieš vaikus, prieš žmoniją apskritai. Labai svarbu, kad dabar pasaulis apie tai netylėtų ir kad visi matytų, kas yra Rusija ir ką ji daro“, – pabrėžė Ukrainos lyderis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojemasinė atakaraketosKyjivas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių