Po smūgio Krymui – Kremliaus kalbos apie pasekmes JAV

Kremlius pirmadienį perspėjo JAV dėl tam tikrų pasekmių, praėjus dienai po to, kai Maskva pareiškė, kad per Ukrainos smūgį amerikietiška raketa Rusijos okupuotame Kryme žuvo keturi žmonės, įskaitant du vaikus.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apkaltino Vašingtoną „žudant rusų vaikus“ ir paminėjo prezidento Vladimiro Putino komentarus apie kitų šalių apginklavimą, kad jos potencialiai galėtų smogti Vakarų taikiniams.

„Jungtinių Valstijų dalyvavimas, tiesioginis dalyvavimas, kai žūsta Rusijos civiliai, negali likti be pasekmių“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

„Kokios jos bus, parodys laikas“, – sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad po smūgio Sevastopolyje buvo iškviesta JAV ambasadorė Maskvoje Lynne Tracy (Lin Treisi).

Vėliau ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad Vašingtonui „tenka tokia pat atsakomybė už šį žiaurų nusikaltimą kaip ir Kyjivo režimui“, o už smūgį „neliks nenubausta“.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad Sevastopolį Ukraina atakavo raketomis ATACMS. Keturios raketos esą buvo numuštos, o penktoji apgadinta ir jos nuolaužos nukrito į paplūdimį.

Šį mėnesį susitikime su užsienio žurnalistais, įskaitant naujienų agentūros AFP atstovus, V. Putinas kritikavo Vakarų sprendimą tiekti tolimojo nuotolio ginklus Ukrainai.

„Jei kas nors mano, kad galima tiekti tokius ginklus į karo zoną, kad būtų atakuojama mūsų teritorija ir mums keliamos problemos, kodėl mes neturime teisės tiekti tos pačios klasės ginklų į pasaulio regionus, iš kur bus smogta jautriems tų [Vakarų] šalių objektams?“ – klausė V. Putinas.

„Tai reiškia, kad atsakas gali būti asimetrinis. Mes apie tai pagalvosime“, – sakė jis žurnalistams.

D. Peskovas taip pat užsiminė apie V. Putino komentarus, kad duomenis apie taikinius Ukrainai teikia Vakarų šalys.

Krymą Rusija aneksavo 2014 metais. Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė šią aneksiją ir jos nepripažįsta.

Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas pirmadienį sakė: „Krymas yra Ukraina.“

„Rusija turi palikti pusiasalį. Jų kariuomenė ir kariniai objektai ten turi nustoti egzistuoti“, – sakė jis socialiniuose tinkluose.

Aukšto rango Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas taip pat užsiminė, kad Krymas yra teisėtas karinis taikinys.

„Krymas taip pat yra didelė karinė stovykla ir sandėlis, su šimtais tiesioginių karinių objektų, kuriuos rusai ciniškai bando paslėpti ir pridengti savo civiliais“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: KrymasRusijaJAVkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių