Sirijos režimas ir sukilėliai paskelbė paliaubas

  • Teksto dydis:

Sirijos armija ketvirtadienį paskelbė, kad pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Rusija ir Turkija, nuo vidurnakčio sustabdys karines operacijas, opozicinė Nacionalinė koalicija taip pat pranešė parėmusi šį susitarimą.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad toks susitarimas sudarytas, ir sakė, kad jį pasirašė Sirijos režimas ir „pagrindinės ginkluotos opozicijos jėgos“.

„Ginkluotųjų pajėgų generalinė vadovybė skelbia visišką visų karo veiksmų sustabdymą Sirijos teritorijoje nuo gruodžio 30-osios nulio valandų“, – sakoma Sirijos armijos pareiškime, kurį paskelbė valstybinė televizija.

Pareiškime priduriama, kad susitarimas neapima karo veiksmų prieš „Islamo valstybę“ (IS) ir buvusį „al Qaeda“ padalinį, kuris anksčiau vadinosi „al Nusros frontas“, o dabar – „Fateh al Sham Front“.

Sirijos pagrindinė opozicinė Nacionalinė koalicija – Turkijoje įsikūręs politinis darinys – patvirtino, kad remia paliaubas.

„Nacionalinė koalicija išreiškia paramą susitarimui ir ragina visas šalis jo laikytis“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Ahmedas Ramadanas.

Pasak jo, svarbios sukilėlių grupės, tarp jų – įtakinga „Ahrar al Sham“ ir „Islamo armija“, pasirašė ugnies nutraukimo susitarimą, nors sukilėlių pareigūnai to dar nepatvirtino.

Susitarimas buvo sudarytas Sirijos vyriausybinėms pajėgoms atkovojus iš sukilėlių antrą pagal dydį šalies miestą Alepą ir taip sudavus didžiausią smūgį opozicijos pajėgoms nuo pat karo pradžios.

Paliaubos buvo ir anksčiau

Kovos visoje šalies teritorijoje nutraukiamos pirmą kartą nuo rugsėjo 12-19 dienomis galiojusių paliaubų, kurios žlugo po kelių smurto incidentų.

Dar anksčiau paliaubos buvo paskelbtos vasario mėnesį. Abu šiuos susitarimus organizavo Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Šiandienos susitarimas yra pirmos visoje šalies teritorijoje galiosiančios paliaubos, kurioms pasiekti tarpininkavo ir Sirijos opoziciją remianti Turkija.

Rusija yra svarbi Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkė ir 2015 metų rugsėjį pradėjo karinę intervenciją, kuria remia jo vyriausybę.

Nors remia priešiškas konflikto šalis ir išgyveno santykių pablogėjimą turkams pernai numušus rusų karo lėktuvą, Ankara ir Maskva vis glaudžiau bendradarbiavo dėl Sirijos.

Šį mėnesį jos drauge tarpininkavo dėl ugnies nutraukimo, sudariusio sąlygas paskutiniams Alepe likusiems sukilėliams ir civiliams išvykti į kitas opozicijos teritorijas.

Nuo konflikto Sirijoje pradžios 2011 metų kovą jau žuvo daugiau kaip 310 tūkst. žmonių.

Toliau tęs kovą

„Sutinku su gynybos ministro pasiūlymu mažinti mūsų buvimą Sirijoje, karinį“, – pareiškė V. Putinas, per televiziją transliuojamame susitikime su gynybos ir užsienio reikalų ministrais Sergejumi Šoigu ir Sergejumi Lavrovu, tačiau jis tvirtino, kad Rusija ir toliau rems Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą (Bašarą Asadą).

„Rusija ir toliau tęs kovą su tarptautiniu terorizmu ir teiks paramą teisėtai Sirijos vyriausybei kovoje su terorizmu“, – sakė V. Putinas.

Šiame susitikime S. Šoigu sakė V. Putinui ir S. Lavrovui, kad „dabar suformuotos visos prielaidos karo veiksmams Sirijos teritorijoje nutraukti ir tiesioginiam dialogui tarp Sirijos vyriausybės ir opozicijos pradėti“.

„Sukurtos sąlygos Rusijos grupuotės pajėgų Sirijos teritorijoje mažinimui“, – taip pat nurodė jis.

Opozicinės grupės laikysis paliaubų

Sirijoje pagrindinių opozicijos grupių atstovas pareiškė, kad jos sutinka laikytis paliaubų, kurios nuo ateinančio vidurnakčio įsigalios visoje šalies teritorijoje.

Osama Abu Zeidas sakė žurnalistams Turkijoje, kad po šių paliaubų seks taikos derybos Kazachstane, kur bus ieškoma Sirijos krizės sprendimo.

Pasak jo, penkių punktų susitarimą pasirašė 13 ginkluotų opozicijos grupuočių.

O.Abu Zeidas pažymėjo, kad taikos derybos vyks Ženevos 2012 metų deklaracijos pagrindu; šioje deklaracijoje raginama steigti pereinamąjį valdžios organą, kuris tvarkytų valstybės reikalus Sirijoje pereinamuoju laikotarpiu.

Jis dar pabrėžė, kad „tai reiškia, jog (prezidento Basharo al) Assado (Bašaro Asado) nebus ateityje“.

O.Abu Zeidas nurodė, kad šios paliaubos netaikomos grupuotei „Islamo valstybė“ ir pagrindinei ginkluotai kurdų organizacijai, kurią Turkija laiko teroristine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
sukilėliai galvų nepiausto ir miestų nesprogdina,gal reikia,kad lietuvoje vieną kartą bumtertų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių