Apklausa: tik geras trečdalis ukrainiečių atmeta derybas su Rusija

  • Teksto dydis:

Rusijos karui Ukrainoje tęsiantis jau daugiau nei dvejus metus, tik geras trečdalis ukrainiečių griežtai atmeta derybas su Kremliumi. Daugiau kaip 40 proc. yra už taikos pokalbius su Rusija, rodo reprezentatyvi apklausa, kurią portalo „Dzerkalo Tižnia“ užsakymu atliko Razumkovo centras.

Geras penktadalis respondentų sakė šiuo klausimu nesantys apsisprendę. Už tai, kad   su Maskva būtų pradėtos oficialios derybos, pirmiausiai pasisakė centrinių  ir pietinių  Ukrainos teritorijų gyventojai (49 proc. centrinėse ir 60 proc. pietinėse teritorijose).

Šalies rytuose, kur vyksta ypač smarkūs mūšiai, Charkivo, Dnipropetrovsko, Donecko ir Luhansko srityse po trečdalį gyventojų buvo už arba prieš derybas, arba neapsisprendę.

Kartu didelė dauguma apklaustųjų atmeta Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąlygas dėl taikos tarp kaimyninių valstybių. Daugiau kaip 80 proc. pareiškė esantys prieš V. Putino reikalavimą Ukrainai atsisakyti savo teritorijų.

Apklausą Razumkovo centras atliko birželio pabaigoje – visuose Kyjivo kontroliuojamuose šalies regionuose apklausti 2 027 vyresni nei 18 metų amžiaus ukrainiečiai. Statistinė paklaida yra ne daugiau kaip 2,3 proc.

Ukraina daugiau kaip dvejus metus priešinasi Rusijos agresijai. Maskva ne kartą tikino esanti atvira taikos deryboms. Tačiau Maskva kelia sąlygą – kad Ukraina atsisakytų daugiau kaip penktadalio savo teritorijos. Ypač Kremliui rūpi Krymas, taip pat Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sritys. Tačiau rusams iki šiol tik iš dalies pavyko užkariauti šias sritis. Be to, Kyjivas, anot Maskvos, turėtų atsisakyti Konstitucijoje įtvirtinto siekio prisijungti prie NATO.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojepaliaubosderybosRusijaapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių