Taivanui smogė smarkus taifūnas „Gaemi“, nuskendus laivui dingo 9 jūreiviai

  • Teksto dydis:

Stipriausias per aštuonerius metus Taivanui smogęs taifūnas ketvirtadienį nusinešė trijų žmonių gyvybes ir užtvindė dalį antrojo pagal dydį salos miesto.

Gelbėtojai taip pat ieško jūreivių, dingusių be žinios, kai jų krovininis laivas nuskendo per smarkią audrą.

Taifūnas „Gaemi“ Taivano pietuose esančio Gaosiongo gatves pavertė upėmis. Kai kurie namai buvo užlieti. Keliuose miestuose antrą dieną uždarytos mokyklos ir biurai, sustabdyta vertybinių popierių biržos veikla, evakuota tūkstančiai žmonių.

Dėl taifūno „Gaemi“ Filipinuose suintensyvėjo sezoninės liūtys, sukėlusios potvynius ir nuošliaužas, per kurias iš viso žuvo 20 žmonių.

Ketvirtadienį netoli Manilos nuskendus tanklaiviui, gabenančiam 1,4 mln. litrų naftos produktų, pareigūnai skubėjo valyti išsiliejusią naftą.

Ketvirtadienio rytą audra susilpnėjo, o apie 4 val. 20 min. vietos (trečiadienį 23 val. 20 min. Lietuvos) laiku taifūno „centras pajudėjo link jūros“, pranešė Taivano meteorologijos tarnybos.

Taivano priešgaisrinė agentūra pranešė ankstų ketvirtadienio rytą gavusi pranešimą apie prie pietvakarinės salos pakrantės nuskendusį krovininį laivą. Ištikus nelaimei, devyni įgulos nariai iš Mianmaro buvo priversti apsivilkti gelbėjimosi liemenes ir palikti savo laivą.

„Jie įkrito į jūrą ir ten plūduriavo“, – sakė priešgaisrinės tarnybos vadovas Hsiao Huan-changas ir pridūrė, kad gelbėtojai susisiekė su netoliese esančiu Taivano krovininiu laivu, prašydami padėti.

Hsiao Huan-changas nenurodė, kada nuskendo su Tanzanijos vėliava plaukiojantis laivas, tačiau teigė, kad gelbėjimo laivas į vietovę atvyko 8 val. 35 min. vietos (3 val. 35 min. Lietuvos) laiku.

„(Kai atplaukė Taivano laivas), matomumas įvykio vietoje buvo labai mažas, o vėjas per stiprus“, – sakė jis žurnalistams.

Iš Gaosiongo pakilęs gelbėjimo lėktuvas į įvykio vietą atskrido 15 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku, vėliau pranešė Nacionalinės priešgaisrinės agentūros pareigūnas, pridūręs, kad paieška tęsiama.

 

 

Purvo nuošliaužos ir virstantys medžiai

Pingdongo apskrityje Indonezijos krovininis laivas per audrą buvo nuleidęs inkarą paplūdimyje.

Vietos televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip į jį trenkiasi didžiulės bangos.

Taivano pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad įgula yra saugi, „nepraradusi energijos ir kad nėra naftos nuotėkio“.

Trečiadienį vakare „Gaemi“ pasiekė sausumą Taivane, o didžiausias vėjo greitis siekė 52,8 metro per sekundę.

Patvirtinta, kad žuvo mažiausiai trys žmonės, o dar 3,3 tūkst. buvo sužeisti.

Gaosionge vairuotoją prispaudė medis, o Hualiano rytuose moteris žuvo ant jos užgriuvus pastato daliai.

Vėliau ketvirtadienį pareigūnai pranešė apie trečią žuvusį asmenį, kai Gaosionge užgriuvus purvo nuošliaužai dviejuose namuose buvo įkalinti du žmonės. Iš vieno šių namų pavyko išgelbėti moterį, tačiau antrasis žmogus rastas negyvas.

Taivano gynybos ministerija ketvirtadienį taip pat paskelbė, kad kasmetinės „Han Kuang“ karinės pratybos dėl prastų oro sąlygų baigėsi diena anksčiau, o kariai išsiųsti padėti vietos pareigūnams gelbėjimo darbuose.

Dėl audros buvo atšaukta šimtai vietinių ir tarptautinių skrydžių.

Perspėjama dėl potvynių

„Gaemi“ dabar juda link Kinijos Fudziano provincijos, kuri sustabdė visus traukinių reisus ir paskelbė antrą aukščiausią potvynio pavojaus lygį.

Trečiadienį Nacionalinė vandens išteklių ministerija perspėjo, kad dėl itin smarkių liūčių gali patvinti Fudziano ir kaimyninės Džedziango provincijos upės ir ežerai.

Filipinų sostinėje Maniloje ketvirtadienį vyko valymo darbai – gyventojai ir įmonių savininkai į purvinas gatves išmetė permirkusius čiužinius, šiukšlių maišus ir kitus sugadintus daiktus.

55-erių gatvės pardavėja Zenaida Cuerda pasakojo, kad maisto produktai, kuriais ji prekiavo, buvo nunešti vandens srovės, o jos namas sostinėje užlietas.

„Visas mano turtas dingo, – naujienų agentūrai AFP sakė Z. Cuerda. – Dabar neturiu nieko, tai vienintelis mano pragyvenimo šaltinis.“

Nuo liepos iki spalio regione dažnai kyla atogrąžų audros, tačiau ekspertai teigia, kad dėl klimato kaitos jos tampa vis intensyvesnės.


Šiame straipsnyje: Taivanastaifūnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių