V. Zelenskis: sulaikytas asmuo, įtariamas buvusios deputatės nužudymu

  • Teksto dydis:

Ukrainos Dnipro mieste buvo sulaikytas asmuo, įtariamas buvusios parlamentarės Irynos Farion nužudymu, ketvirtadienį pranešė ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Praėjusią savaitę 60 metų I. Farion gatvėje pašovė nežinomas užpuolikas, o vėliau ligoninėje ji nuo patirtų sužeidimų mirė.

18-mečio įtariamojo tapatybė neatskleidžiama, o V. Zelenskis pridūrė, kad tebevyksta šio įvykio tyrimas.

„Sulaikymo operacija buvo labai sudėtinga, šiomis dienomis šimtai Ukrainos nacionalinės policijos, SBU (Ukrainos saugumo tarnybos) ir kitų tarnybų specialistų dirbo išaiškinant žmogžudystę“, – nurodė Ukrainos prezidentas.

I. Farion Ukrainos parlamento narė buvo 2012–2014 metais. Ji propaguodavo ukrainiečių kalbos vartojimą, ragindavo ukrainiečių pareigūnus nekalbėti rusiškai. Prieštaringai vertinama jos kritika Ukrainos brigados „Azov“, pirmosiomis Rusijos invazijos dienomis gynusios Mariupolį, rusakalbiams nariams.

Be to, I. Farion dirbo Lvivo humanitarinių ir socialinių mokslų institute, kur dėstė ukrainiečių kalbą ir organizavo nuotolinio mokymosi užsiėmimus.

Ji taip pat buvo platformos „YouTube“ tinklaraštininkė ir dažnai pasirodydavo televizijoje.

Praėjusiais metais ji buvo atleista iš akademinių pareigų po to, kai studentai pasipiktino per televiziją išsakytais I. Farion komentarais, kuriuose ji kritikavo kai kurias karines brigadas, įskaitant „Azov“ dalinį.

Vėliau teismas nurodė ją grąžinti į darbą.

Pirmadienį į I. Farion laidotuves susirinko tūkstančiai žmonių.

Rėmėjai taip pat nešė gėles į jos nužudymo vietą, taip pagerbdami I. Farion atminimą.

Vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip pareigūnas antrankiais surakina įtariamąjį.

„Yra pakankamai įrodymų teigti, kad kalbininkę nušovė sulaikytasis“, – nurodė ministras.

I. Klymenka pareiškė, kad tyrėjai susekė įtariamojo pabėgimo maršrutą ir „išžvalgė apie 100 hektarų miško“.

Mes nustatėme jo tapatybę. Turint jo nuotrauką, tai buvo tik laiko klausimas: išmaniosios stebėjimo kameros jį visur užfiksavo.

„Galiausiai įtariamasis buvo surastas. Mes nustatėme jo tapatybę. Turint jo nuotrauką, tai buvo tik laiko klausimas: išmaniosios stebėjimo kameros jį visur užfiksavo“, – tęsė ministras.

„Ruošdamasis nusikaltimui jis išsinuomojo mažiausiai tris butus Lvive“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, tyrėjai linkę manyti, kad įtariamasis buvo tik vykdytojas ir veikė pagal nurodymus. I. Klymenka taip pat pažadėjo artimiausiu metu pateikti daugiau informacijos.

Sekmadienį naujienų tinklalapis „Ukrainska Pravda“ pranešė, kad I. Farion buvo nušauta, kai laukė taksi, turėjusio nuvežti ją pas dukrą vakarienės.

Po nužudymo I. Klymenka sakė, kad pagrindiniais nusikaltimo motyvais laiko I. Farion „visuomeninę ar politinę veiklą, taip pat asmeninę neapykantą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba  portretas
Pagarba didvyriui, šaunuolis. Vienos nevisprotės nacistės mažiau! Devizas: iki paskutinio nacisto.

faktas

faktas portretas
kalės šuniška mirtis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių