Tauragėje rasta bomba sėkmingai sunaikinta

Tauragės centre rastą aviacinę bombą kariuomenės išminuotojai ketvirtadienio vakarą supjaustė abrazyvine pjovimo įranga ir, išgabenę į netoli Tauragės esantį karjerą, sunaikino.

Išminavimo operacijai vadovavęs karininkas, Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Mindaugas Navickas BNS sakė, kad bombą sudarė apie 50 kilogramų trotilo su smėlio priemaišomis. Sprogstamoji medžiaga buvo išsilydžiusi, todėl nebuvo labai grėsminga.

Apie 21 val. 30 min. supjaustytas sprogmuo buvo įkeltas į specialų sunkvežimį ir lydint policijai bei ugniagesiams nugabentas į karjerą sunaikinti. Atskirai buvo sunaikinti sprogdikliai ir sprogstamoji medžiaga. Pasak M.Navicko, tiek neutralizavimo, tiek aviacinės bombos sunaikinimo operacija praėjo sklandžiai.

Išminuotojo teigimu, miesto centrinėje gatvėje po žeme gulėjęs Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmuo kėlė grėsmę gyventojų saugumui.

''Grėsmė žmonėms buvo, ji tikrai grėsmę kėlė, nes gulėjo po važiuojamąja dalimi. Juk vibracija ir visa kita", - BNS sakė M.Navickas.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, kad rasta maždaug 100 kilogramų sverianti aviacinė bomba priskirta aukščiausio pavojingumo kategorijai. Šio tipo aviacinėse bombose buvo naudojama dviejų sprogdiklių sistema. Kariuomenės sprogmenų neutralizavimo specialistai galėjo nustatyti tik vieno iš dviejų sprogdiklių tipą ir veikimo principą, antrasis dėl prastos būklės neidentifikuotas. Jis buvo labai surūdijęs.

Antrojo pasaulinio karo aviacinė bomba rasta rekonstruojamoje Vytauto gatvėje, ekskavatoriui kasant gruntą.

Ketvirtadienio pavakarę buvo evakuota apie 60 Vytauto gatvės gyventojų.

Lietuvoje karo laikų sprogmenų randama nuolat, dažniausiai vykdant statybos darbus ir ūkininkams dirbant žemę. Išminuotojų teigimu, per metus jie gauna iki 1 tūkst. iškvietimų apie rastus artilerijos sviedinius, minosvaidžių minas. Aviacinių bombų pasitaiko retai.


Šiame straipsnyje: bombaevakuacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

    portretas
Tikėkimės išminavimo operacija bus sėkmingai įvygdyta.. ;]

fg

fg portretas
turetu graziai susprokti tokio dydzio

AS

AS portretas
Reikia is sovietsko parvezt kelis burliokus ir tegul susirenka ka palike.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių