Paryžiuje – Lietuvos breiko fenomeno Bgirl Nickos olimpinis debiutas

  • Teksto dydis:

„Aš buvau 11-os, kai buvo patvirtinta, kad breikas įtraukiamas į olimpinių žaidynių programą. Nuo tada turėjau tikslą ir dabar esu čia“, – atvykusi į Paryžių pareiškė 17-metė Dominika Banevič.

Visame pasaulyje ji žinoma kaip Bgirl Nicka, arba, kitaip tariant, breiko mergina Nicka. Nes šioje sporto šakoje net oficialiuose protokoluose rašomi tik sportininkų pasirinkti pseudonimai, o ne vardai ir pavardės.

Jauniausia Lietuvos olimpinės delegacijos narė šiandien vienintelė iš mūsų šalies delegacijos varžysis Paryžiaus žaidynėse.

Pirmą kartą į olimpinių žaidynių programą įtraukto breiko turnyras vyks Santarvės aikštėje esančioje laikinoje arenoje, kurioje dar rugpjūčio 5 d. virė 3x3 krepšinio aistros ir kurioje ant garbės pakylos kopė bronzą iškovojusi Lietuvos rinktinė. 

Pirmame etape visos 15 sportininkių suskirstytos į keturias grupes. Po vieno rato varžybų į ketvirtfinalį iš kiekvienos grupės pateks po dvi olimpietes.

Bgirl Nicka startuos B grupėje kartu su Okeanijos čempione 36-erių Bgirl Raygun iš Australijos, pasaulio čempionato bronzine prizininke16-mete Bgirl Syssy ir amerikiete 21-erių Bgirl Logistx.

17.07 val. Lietuvos laiku olimpinę kelionę Bgirl Nicka pradės dvikova su Bgirl Syssy, 17.57 val. varžysis su Bgirl Logistx, o 18.45 val. – su Bgirl Raygun.

Čia svarbiausia ritmo pajutimas, muzikalumas ir kūrybiškumas.

Vėliau vyks ketvirtfinalio (nuo 21 val.) ir pusfinalio (nuo 21.47 val.) dvikovos, o dieną vainikuos finalas (22.29 val.) ir akistata dėl bronzos (22.19 val.).

Televizijos kanalo „Eurosport” breiko ekspertė ir žurnalistė Sheyen Gamboa teigė, kad pasaulio ir Europos čempionė iš Lietuvos, gyvenanti šiuo šokiu, yra viena pagrindinių pretendenčių į medalį.

„Kalbant apie merginas, turiu pasakyti, kad prancūzė Syssy, kuriai tik 16 metų, turi savo stilių, praėjusiame pasaulio čempionate užėmė ji trečią vietą, tai yra įspūdinga. Taip pat turime Nicką, jai 17 metų, ji laimėjo pasaulio čempionatą ir šoka lengvai, neįtikėtinu stiliumi – ji gali būti maloni staigmena. Manau, kad ji nesunkiai galėtų užlipti ant olimpinių prizininkų pakylos”, – sakė S.Gamboa.

Ji pabrėžė, kad breiko varžybose nėra svarbu, kas yra stipriausias ar greičiausias: „Čia svarbiausia ritmo pajutimas, muzikalumas ir kūrybiškumas. Žinoma, techniniai sugebėjimai, galingi ir švariai atliekami judesiai yra didelis privalumas.”

Sportininkių pasirodymą vertins devyni teisėjai: Kazuhiro (Japonija), Frost (Vokietija), Moy (JAV), Migaz (Brazilija), Jess (Ispanija), Kowloon (Kinija), Virus (Pietų Korėja), Dom-K (Prancūzija) ir Intact (Ukraina).

Breiko varžybose vertinimo kriterijai jau seniai apibrėžti ir parengta daug teisėjų, kurie ne tik teoriškai susipažinę su taisyklėmis, tačiau yra įgiję ir nemažai patirties jas taikydami.

Lietuvoje tarptautinę breiko teisėjo licenciją yra įgijęs tik vienas specialistas. Žinomas šokio ekspertas Laurynas Žakevičius specialiai rengėsi vertinti šokėjus ir laikė tarptautinius egzaminus.

„Viso teisėjų rengimo proceso metu mums buvo akcentuojama, kad vertinimo sistema yra parengta taip, jog nebūtų įmanoma prasprūsti jokioms asmeninėms išankstinėms teisėjų nuostatoms – visa tai turi būti eliminuojama. Vertinimas vyks pagal penkis kriterijus ir kiekvienas iš jų turės vienodą svorį – lems po procentų galutinio įvertinimo. Vadinasi, kiekvienas šokėjas turi visiems kriterijams skirti dėmesį ir užpildyti tuos 20 procentų,“ – sakė  L. Žakevičius.

Kaip skelbė Lietuvos sportinių šokių federacija, techniškai breiko vertinimas atliekamas slankiklio principu. „Kiekvienas teisėjas gauna kompiuterį, kuriame prieš konkrečią kovą yra pažymėti raudonas ir mėlynas kampai – iš šių kampų aikštelėje startuoja sportininkai. Slankiklio kursorius yra pastatytas per vidurį – preziumuojama, kad abi šokėjai yra vienodai geri. Kovos metu pagal kiekvieną iš penkių kriterijų teisėjas stumia kursorių į vieno ar kito sportininko pusę. Po to jau programa matematiškai suskaičiuoja visų teisėjų vertinimus“, – teisėjų darbo užkulisius atskleidė L. Žakevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių