Penkiakovės rinktinė į Lietuvą grįžta net su 18 medalių

Liepos 1-8 d. Madeiroje, Portugalijoje vykęs Europos biatlo, triatlo ir laser run čempionatas buvo ypač sėkmingas jauniesiems Lietuvos penkiakovininkams – ant pakylų lipta net 18 kartų.

Jaunimas, nugalėję skirtingose rungtyse ir amžiaus grupėse, į Lietuvą parveža 3 aukso, 7 sidabro ir 8 bronzos medalius. 

Europos biatlo, triatlo ir laser run čempionate dalyvavo daugiau nei 100 sportininkų iš 10 Europos šalių. Visos šios šiuolaikinės penkiakovės rungtys: biatlas, triatlas ir laser run - pasižymi savo universalumu. Varžybose dalyvauja įvairaus amžiaus (7 m. iki 80 m.) dalyviai. Europos čempionate taip pat buvo „para laser run” rungtis.

Biatlo rungtis, kuri susidaro iš bėgimo, plaukimo ir, dar kartą bėgimo yra pripažintas, tačiau ne olimpinis, sportas. Bėgimo segmentai varijuoja nuo 200 m. iki 1600 m., o plaukiama, priklausomai nuo amžiaus grupės - nuo 50 m. iki 200 m.

Šioje rungtyje Titas Puronas tapo suaugusiųjų Europos vicečempionu. Danielius Javensaper jaunimo amžiaus grupėje laimėjo bronzos medalį. Jaunimo grupėje Faustė Lukminaitė ir Emilija Nedzveckaitė pasidalino 2 ir 3 vietas. Komandinėje mišrioje rungtyje Faustė Lukminaitė ir Jonas Kalaminskas tapo jaunimo vicečempionais.

Triatlo rungtis, susidaranti ir trijų penkiakovės elementų: šaudymo, plaukimo ir bėgimo, Pasaulinės penkiakovės federacijos varžybų kalendoriuje debiutavo 2013 m. Kipre. Nuo to laiko ši rungtis tapo neatsiejama pasaulinių varžybų dalimi.

Lietuviai vienareikšmiškai dominavo suaugusiųjų amžiaus grupėje. Titas Puronas tapo Europos čempionu, o Paulius Vagnorius namo veža bronzos medalį. Jaunimo grupėje Jonas Kalamisnkas ir Danielius Jevensaper dalinasi 2 ir 3 vietas. 

Komandinėse triatlo rungtyse Lietuviams taip pat nebuvo lygių. T. Puronas ir Anastasija Chafizova tapo čempionų komanda suaugusiųjų amžiaus grupėje. Jaunimo grupėje net du pakylos laiptelius užėmė Lietuvos komandos: Faustė Lukminaitė ir Jonas Kalaminskas – auksas, Emilija Nedzveckaitė ir Danielius Javensaper – bronza. 

Laser run arba bėgimo ir šaudymo rungtyje, kuri tiesiogiai atkartoja vieną iš penkiakovės varžybų dalių, jaunimui ir suaugusiems reikėjo įveikti 5x600 m. trasą su 4 šaudymo serijomis. Šis sportas yra oficiali Pasaulinės penkiakovės federacijos UIPM varžybų kalendoriaus dalis nuo 2015 m.

Individualioje rungtyje T. Puronas, iškovojęs sidabrą, užsikabino ketvirtą medalį. Paulius Vagnorius pasidabino bronza. Jaunimo amžiaus grupėje Faustė Lukminaitė iškovojo 4 medalį - sidabrą. Emilija Nedzveckaitė iškovojo bronzą. Mišriose estafetėse Anastasija Chafizova ir Paulius Vagnorius laimėjo bronzą, o jaunime Neda Doroševaitė ir Danielius Javensaper - sidabrą.

„Medaliai yra visuomet smagu. Kuo jų daugiau, tuo geriau. Visa komanda pasirodė puikiai. Visi septyni namo vežasi bent po vieną medalį. Taigi nuotaika itin pakili. Žinoma, mano sezonas buvo sunkus ir neiškovotas olimpinis bilietas šiek tiek temdo nuotaiką, tačiau su Pauliumi iš Madeiros skrendame tiesiai į Europos čempionatą Budapešte ir ten kovosime iš paskutiniųjų, kad į Lietuvą grįžti su dar didesne medalių kolekcija.” - sakė 2 aukso ir 2 sidabro medalius iškovojęs Titas Puronas.

„Labai didžiuojuosi mūsų jaunimo rinktine. Toks kiekis medalių individualiose ir komandinėse rungtyse rodo, kad turime labai stiprią ir nuolat augančią pamainą Laurai ir Gintarei, kurios intensyviai ruošiasi Paryžiaus olimpinėms žaidynėms. O tai, savo ruožtu, demonstruoja, kad penkiakovė - populiarus ir stiprus sportas Lietuvoje. Noriu padėkoti ne tik jauniesiems sportininkams ir jų treneriams, kurie ir varžybose, ir gyvenime sportui atiduoda viską, bet ir nematomai ir negirdimai federacijos administracijos komandai, kuri rūpinasi sportininkais ir savo darbu užtikrina penkiakovės sporto augimą.” - sakė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės prezidentas Aistis Baronas.

Jaunimo rinktinė į Lietuvą parskrenda šiandien 12 val. nakties. Tačiau Titas Puronas ir Paulius Vagnorius kartu su Ieva Serapinaite ir Elze Adomaityte keliauja tiesiai į Europos čempionatą Budapešte, Vengrijoje, kuris prasidės jau rytoj (liepos 9 d.). Europos čempionato pusfinaliai ir finalai – liepos 12-14 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Tai kad čia ne penkiakovė.j
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių