Čekijoje spartėja kokliušo plitimas, trys žmonės mirė

  • Teksto dydis:

Čekijoje smarkiai padaugėjo kokliušo atvejų, o nuo sparčiai plintančio protrūkio mirė trys žmonės, pirmadienį pranešė šalies sveikatos priežiūros institucijos.

10,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje šiemet užregistruoti 7 888 kvėpavimo takų ligos atvejai, pranešė Valstybinis visuomenės sveikatos institutas.

Praėjusią savaitę sveikatos priežiūros institucijos užregistravo 1 494 naujus ligos atvejus – tai sparčiausias savaitinis augimas šiais metais. Maždaug 183 sergantieji gydomi ligoninėje.

Kaip rodo oficialūs įrašai, toks sergamumo mastas yra didžiausias nuo 1959 metų, kai buvo pradėtas skiepijimas nuo kokliušo.

Čekijoje skiepijimas yra privalomas, tačiau jis nėra visam gyvenimui ir kai kurie žmonės jo atsisako.

Paaugliai yra labiausiai nukentėjusi amžiaus grupė, nes tėvai dažnai ignoruoja rekomenduojamą pakartotiną skiepijimą vaikams sulaukus 10–11 metų, sakė vyriausioji visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnė Pavla Svrcinova.

Šiais metais mirė trys šia liga sirgę žmonės: 62 metų vyras, 84 metų moteris ir naujagimis. Visi jie turėjo ir kitų sveikatos problemų.

Toks didelis sergamumas prieštarauja ankstesnėms sveikatos priežiūros institucijų, praėjusį mėnesį teigusių, kad susirgimų skaičius pasiekė piką, prognozėms.

Šios ligos atvejų daugėja kitose Europos šalyse ir Kinijoje, o pasaulio sveikatos priežiūros institucijos dėl to kaltina COVID-19 pandemiją.

Praėjusį mėnesį Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) pareiškė, kad kokliušas yra endeminė liga visame pasaulyje, piką pasiekianti kas trejus–penkerius metus.

„Dabartinis padidėjimas gali būti susijęs su mažesne cirkuliacija COVID-19 pandemijos metu ir neoptimaliu skiepijimu tam tikrose grupėse COVID-19 pandemijos metu“, – pridūrė centras.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vakcinų ir imunizacijos skyriaus vadovė Kate O'Brien (Kate Obrajen) praėjusiais metais teigė, kad mažėjantis skiepijimo nuo tokių ligų, kaip kokliušas, tymai ir poliomielitas, mastas „sudaro prielaidas vėl atsirasti kitoms sunkioms ligoms, kurių galima išvengti skiepijant“.


Šiame straipsnyje: Čekijakokliušassergamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių