Jei vaikui skauda krūtinę – neišsigąskite

  • Teksto dydis:

Vaikai neretai pasiskundžia krūtinės skausmu, tačiau medikai atkreipia dėmesį, kad šis skausmas tik retais atvejais susijęs su širdies problemomis. Krūtinės ląstoje yra ne tik širdis, bet ir plaučiai, raumenys, kaulai, tad krūtinės skausmas vaikams dažnai yra susijęs su šių sistemų patologija.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos gydytoja vaikų kardiologė doc. Rima Šileikienė pastebi, kad širdies problemos gali būti tik apie 4–6 proc. visų vaikų patiriamų skausmų krūtinėje priežastis. Be to, skausmą krūtinėje dažnai jaučia jautrūs vaikai, kurie išgyvena stresą, nerimą ar patiria panikos atakų.

Skausmu krūtinėje vaikai skundžiasi tuomet, kai vargina rėmuo, gastroezofaginis refliuksas. Pasak gydytojos, dauguma krūtinės skausmų vaikystėje yra gerybiniai ir nekelia grėsmės gyvybei. „Tačiau nereikia ignoruoti vaiko skundo, kai jis skundžiasi skausmais krūtinėje. Su vaiku reikia pasikalbėti, išsiaiškinti problemas, kurių jis galbūt turi namuose ar mokykloje, vaiką nuraminti ir nuteikti, kad viskas bus gerai“, – sako docentė.

Nereikia ignoruoti vaiko skundo, kai jis skundžiasi skausmais krūtinėje.

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į vaiko skausmo krūtinėje pobūdį, kai skausmas tampa labai stiprus, trukdo veiklai ir vaistai nuo jo nepadeda. „Į gydytoją reikia kreiptis, kai vaikui tampa sunku kvėpuoti, atsiranda dusulys, pykinimas ar net alpimas. Prie to gali prisidėti atsiradęs karščiavimas, greita širdies veikla, 200 ar daugiau širdies dūžių per minutę ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas“, – priduria R. Šileikienė.

Ūgis, lytis, amžius

Dar viena aktuali vaikų širdies sveikatos problema – padidėjęs kraujospūdis. Siekiant įvertinti vaiko kraujospūdį, reikia atsižvelgti į vaiko ūgį, lytį ir amžių. Normalus paauglių sistolinis (arba viršutinis) kraujospūdis, esant ramybės būsenos, neturėtų viršyti 120 mmHg ribos, o diastolinis (arba apatinis) – 80 mmHg Mažų vaikų kraujospūdis vertinamas pagal sudarytas lenteles procentiliu metodu.

„Galvos skausmas, fizinio krūvio netoleravimas, silpnumas, nuovargis ir galvos svaigimas – padidėjusio kraujospūdžio simptomai, kuriuos gali įvardyti vaikas“, – teigia R. Šileikienė.

Anot gydytojos, išvengti kraujospūdžio padidėjimo gali padėti tinkami mitybos įpročiai, antsvorio ar nutukimo neturėjimas, ne mažiau nei 7 valandas trunkantis miegas ir streso valdymas.

4–6 proc. – apie tiek visų vaikų patiriamų skausmų krūtinėje priežastis yra širdies problemos.

Kaip išvengti alpimo?

Pasak docentės, žmogus nualpsta, kai smegenys trumpam laikui negauna deguonies. Alpimą gali išprovokuoti ilgas stovėjimas, skysčių trūkumas ir buvimas karštoje, tvankioje aplinkoje. „Išvengti alpimo padeda pakankamas skysčių kiekis, sūrūs užkandžiai ir fizinio krūvio nenutraukimas staiga. Pajutus simptomų, tokių kaip mirgėjimas ir temimas akyse, bendras silpnumas, pykinimas, reikia nuleisti galvą ir pritūpti arba atsisėsti“, – detalizuoja docentė.

R. Šileikienė pataria ne tik vaikams, bet ir tėvams, stengtis laikytis sveiko gyvenimo punktų: nerūkyti, palaikyti normalų kūno masės indeksą (KMI), užsiimti fizine veikla ir sveikai maitintis.

Gegužę R. Šileikienė skaitė viešą paskaitą „Vaikų ir paauglių širdies sveikata: kada sunerimti?“ Jos įrašą galima peržiūrėti internete: youtube.com/watch?v=DoBoDXIJELY



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jokių

Jokių portretas
Gydytojų žolelėmis reikia gydyt arba eit pas užkalbėtoją
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių