Siūloma įteisinti mobilias vaistines: paslaugas suteiktų įvairiose Lietuvos vietose

Siekiant didinti vaistų prieinamumą regionų gyventojams, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas siūlo leisti vaistinėms teikti išvažiuojamąsias paslaugas. Jis įregistravo tai numatančias Farmacijos įstatymo pataisas.

Pasak A. Matulo, mobili vaistinė pagal tam tikrą grafiką galėtų lankytis tam tikrose Lietuvos teritorijose, išduodamas vaistus ir teikdamas farmacinę paslaugą. Šioms paslaugoms teikti Sveikatos apsaugos ministerija turėtų nustatyti taisykles.

„Tokia paslauga būtų ypatingai reikalinga atokiausiose Lietuvos vietose, kur gyventojai dėl savo amžiaus ar mobilumo stokos neturi galimybės atvykti į kitus miestus patys ir įsigyti vaistinių preparatų“, – nurodoma dokumento aiškinamajame rašte.

2023 m. gruodžio 1 d. Valstybinio audito ataskaitoje nurodoma, kad 62,5 proc. (15 iš 24) savivaldybių susiduria su problemomis užtikrindamos vaistų prieinamumą regionų gyventojams. Jos yra susijusios su vaistinių tinklo išdėstymu ir tuo, kad gyventojai yra vyresnio amžiaus, vieniši, turintys mobilumo problemų. Beje, nuotolinė prekyba receptiniais vaistais nesiekia nei 1 proc.

„Dėl vaistinių interesų, t. y. mažos apyvartos, vaistinės nesirenka steigtis nuošalesnėse vietose, nenori sudaryti sutarčių su medicinos punktais, nedirba savaitgaliais ir švenčių dienomis. Ataskaitoje pažymima, kad (...) nuotolinės prekybos būdu pacientai įsigyja vidutiniškai apie 0,07 proc. (1,1 tūkst. iš 1,46 mln.) receptinių vaistų, lyginant su įsigytais vaistinėse; 18 iš 24 apklaustų savivaldybių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų kaimo vietovėse nebuvo sudariusios sutarčių su vaistinėmis“, – nurodoma audito ataskaitoje.

Valstybės kontrolės nuomone, būtina rasti kitus būdus, kurie sudarytų sąlygas kaimuose bei mažuose miesteliuose Lietuvos gyventojams laiku įsigyti jiems reikalingų vaistinių preparatų.

Šiuo metu įstatymas nenumato galimybės visuomenės vaistinėms teikti išvažiuojamųjų vaistinės paslaugų, tad tokių paslaugų Lietuvoje nėra.

Siūloma, kad Farmacijos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2025 metų. Kartu su A. Matulu jas teikia Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai Linas Slušnys, Jurgita Sejonienė ir Rimantė Šalaševičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BLT.... visoje lietuvoje buvo stacionarines vaistines ,

BLT.... visoje lietuvoje buvo stacionarines vaistines , portretas
poliklinikos y kurias kreipdavosi zmones --ne..... BLT.... ISDRASKE SUNAIKINO dabar kaip Pastininkas veziojantis siuntinukus ir pensijas , vazines su vaistais ,,,teikdamas paslaugas,,, TFIU.... SUKOS ..

realybe

realybe portretas
jei alkoholio ir cigareciu salia vaistu nevezios neissilaikys kaip ir kitos kaimu parduotuves...

.

. portretas
tikslinga paslauga. galimai pradzioj bus dotuojama. bet ,susiejus su seimos gydytojais, arba uzsakant telefonu, tikrai bus pageidaujama.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių