Naujovės, kurios padeda sutaupyti gydytojų ir pacientų laiko

  • Teksto dydis:

Ligonių kasos primena, kad prasiplėtė siuntimus išduodančių medikų ir kitų specialistų ratas. Taip pat daugėja išimčių, kai siuntimo specialisto konsultacijai nebereikia. Apie naujoves LNK papasakojo Rimantė Venclovienė, Valstybinės ligonių kasos patarėja.

„Nuo šių metų vasario mėnesio įsigaliojo nauja siuntimų sveikatos priežiūros paslaugoms išdavimo tvarka, siekiant palengvinti paciento kelią ir medikų darbą. Didžiausios naujovės, kad siuntimą kai kuriais teisės aktais numatytais atvejais gali išduoti slaugytojai, taip pat dažniau siuntimus galės išduoti gydytojai specialistai. Kalbant apie slaugytojus, kokiais atvejais jie galės išduoti siuntimą, numatyta, kad ligonių priėmimo skyriuose dirbantys slaugytojas gydytojo pavedimu gali išduoti siuntimą toms paslaugoms, kurias rekomenduoja būtent priėmimo skyriuje dirbantis gydytojas. Taip pat, pacientą išrašant iš ligoninės, gydytojo pavedimu slaugytojas gali išduoti siuntimą reikiamoms paslaugoms. Tokiu būdu supaprastinamas kelias, pacientui jau nereikia grįžti pas šeimos gydytoją, o ligoninėje dirbančiam gydytojui taip pat palengvinamas darbas, nes slaugytojas jam gali pagelbėti ir sutvarkyti dokumentus“, – naujoves įvardijo R. Venclovienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Nuo liepos 1 d. yra dar viena pacientams palanki naujovė – siuntimas skubos tvarka. Kas tai?

– Skubos tvarka nereiškia, kad pacientas tą pačią dieną galės nuvykti pas specialistą, nes tam yra skubios pagalbos skyriai, bet jiems tam tikrų ligų atvejais ir tam tikra numatyta teisės aktuose tvarka bus suteiktas pirmumas greičiau patekti pas specialistus negu, tarkime, kitiems gyventojams, turintiems siuntimą. Jie bus registruojami pirmumo tvarka, galima sakyti, sudaryti žalieji koridoriai.

– O ar visais atvejais reikia siuntimo? Galbūt yra naujovių, kada siuntimo nebereikės?

Jie bus registruojami pirmumo tvarka, galima sakyti, sudaryti žalieji koridoriai.

– Pirmiausia priminsiu, kuriais atvejai nereikia siuntimo – kai reikia skubios medicinos pagalbos, taip pat kreipiantis į pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigą, t. y. šeimos gydytoją, gydytoją odontologą, toje įstaigoje, kurioje žmogus yra prisirašęs, pas pirminės sveikatos priežiūros psichikos specialistus, taip pat siuntimo nereikia, jei pacientas kreipiasi į gydytoją specialistą ir jis nustato, kad reikės pakartotinės konsultacijos, tad pakartotinės konsultacijos pacientas gali atvykti be siuntimo. Taip pat siuntimo nereikia gydytojo dermatovenerologo konsultacijai ir naujovė, kad siuntimo nereikia, jei pacientui įtariama žmogaus imunodeficito viruso infekcija. Jei atrankinis testas ar laboratorinis tyrimas dėl šio viruso yra teigiamas, jis be siuntimo gali patekti pas infekcinių ligų gydytoją, taip pat be siuntimo gali kreiptis į universitetinių, respublikinių ligoninių, įstaigų gydytojus, t. y. vaikų ligų gydytoją, vaikų infekcinių ligų gydytoją ir vidaus ligų gydytoją, kurie konsultuoja būtent dėl infekcinių ligų.

– Kiek laiko galioja išrašytas siuntimas ir ar visose įstaigose galima gauti nemokamą gydytojo konsultaciją?

– Siuntimas galioja 180 dienų, t. y. per tiek dienų pacientas turi užsiregistruoti, išimties tvarka yra numatyta dėl fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo, nes į šio gydytojo konsultaciją reikia užsiregistruoti per 60 dienų.

Dar norėčiau paminėti naujovę dėl ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo paslaugų. Buvo atnaujinta ilgalaikio sveikatos būklės stebėjimo paslaugų lėtiniams ligoniams tvarka. Numatyta, kad gydytojas specialistas, baigęs aktyvų lėtinės ligos gydymą, gali išduoti siuntimą ar tiesiog tęsti savo konsultacijas, teikdamas stebėjimo paslaugas, nustatęs jų poreikį, nesiųsdamas paciento atgal pas šeimos gydytoją naujo siuntimo gauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda

gėda portretas
ar ne keista tie minus 29 balai prie kiekvieno komentaro???

papildomas sh malimas tik

papildomas sh malimas tik  portretas
isivaizduokit koki kieki laiko siuntimu israsymas atima is seimos gydytoju, kuri jie galeti skirti pacientu gydymui... kiek laiko susirges turi laukt kad tave pasiustu toliau gydytis, kai ir taip aisku kad seimos gydytojas taves nepagydys.... cia nieko nesutaupysi suteikes teise siuntimus israsinet tiems ,kas nelabai supranta kaip tave gydyt ir kur tave siust....

kas

kas portretas
sutaupys slaugytojos laiką??? Daugėja ne tik tiesioginių pareigų,bet perkeliamas ir gydytojų krūvis
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių