- Gabija Narušytė, Saulius Liauksminas, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Siekiant išvengti sveikatai pavojingų medžiagų, labai svarbu atkreipti dėmesį, kokius riebalus naudojate kepti, sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausioji patarėja Aušra Išarienė.
„Geriausias yra lydytas sviestas (ghi), paskui – kokosų aliejus ar riebalai, o jau toliau – aliejai (rapsų, saulėgrąžų). Bet aliejai turi būti naudojami tik vieną kartą, būtina išplauti keptuvę“, – primena LRT RADIJUI kalbėjusi specialistė.
– Sausainiai, saldainiai, įvairūs konditerijos gaminiai ir kiti maisto produktai, kuriuose yra daug transriebalų, po poros metų Lietuvoje jau turėtų būti kiek kitokie, nes Lietuva nutarė nuo 2019 m. lapkričio riboti transriebalų kiekį maisto produktuose. Kas yra transriebalai, kuo jie pavojingi?
– Transriebalai yra tam tikros nesočiosios riebalų rūgštys, natūraliai, mažais kiekiais susidarančios gyvūninės kilmės produktuose. Pvz., svieste, piene jų natūraliai labai nedaug – 3–5 proc.
Mes kalbame apie reglamentavimą, kai transriebalai susidaro pramoniniu, cheminiu būdu – tam tikrą laiką kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje, pasigamina iš dalies hidrinti riebalai. Būtent tuo pramoniniu būdu atsiradę transriebalai ir turi būti reglamentuoti.
– Ar teisinis reglamentavimas bus taikomas tik saldumynams?
– Noriu atkreipti dėmesį, kad jis bus taikomas ne tik saldumynams. Jis taikomas riebalams, kuriuose yra transriebalų. Kepti, gruzdinti naudojamuose riebaluose taip pat susidaro transriebalų, taigi naujas reglamentavimas taikomas visiems kepimo riebalams, margarinams, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų.
Maisto ir veterinarijos tarnyba kelerius metus vykdė stebėseną – atrinko maisto produktus ir tyrė, kiek juose yra transriebalų, gautų pramoniniu būdu. Institute buvo patikrinti 147 maisto produktai ir tyrimas parodė, kad kas antrame produkte transriebalų daugiau negu 2 g.
– Ką tai reiškia?
– Tai reiškia, kad laboratorijoje buvo nustatyta, jog kai kuriuose produktuose transriebalų yra net mažiau nei 2 g, o kai kuriuose – 43 g. Tyrimai atskleidė, kad rizikingiausia – saldainių produktų grupė: buvo atrinkti 26 saldainių mėginiai ir iš Lietuvos, ir Europos Sąjungos, ir trečiųjų šalių gamintojų, ir nustatyta, kad beveik 90 proc. saldainių transriebalų buvo daugiau negu 2 g.
Tyrimai atskleidė, kad rizikingiausia – saldainių produktų grupė.
Reikia atkreipti dėmesį, kad problema ne tik saldainiai, bet ir sausainiai, įvairūs kepiniai, tam tikri pieno produktai. Maisto pramonei iš dalies hidrinti riebalai, kadangi ne taip greitai oksiduojasi, labai patrauklūs, nes produktams suteikia geresnę konsistenciją, spalvą, ilgina vartojimo terminą.
Pavyzdžiui, saldainiai lieka blizgūs, aukštesnėje temperatūroje (kad ir karštą vasarą) ne visi saldainiai ištyžta. Taigi iš dalies hidrinti riebalai produktui ir suteikia naudos, bet ne žmogaus sveikatai.
– Ar yra pavojus, kad maiste atsiras transriebalų kepant namuose?
– Siekiant išvengti transizomerų susidarymo, labai svarbu atkreipti dėmesį, kokius riebalus naudojate kepti. Geriausias yra lydytas sviestas (ghi), paskui – kokosų aliejus ar riebalai, o jau toliau – aliejai (rapsų, saulėgrąžų). Bet aliejai turi būti naudojami tik vieną kartą, būtina išplauti keptuvę, kad nebūtų degėsių, o kepti ar gruzdinti reikia kuo trumpiau.
Vis dėlto lydytas sviestas yra labai brangus, tad daugelyje virtuvių vis tiek bus aliejaus. Kokosų aliejus ar riebalai kepti labai tinka, bet jų sudėtyje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių. Taigi visi ekspertai teigia, kad aliejus reikia naudoti pakaitomis.
Noriu pažymėti, kad gruzdinti naudojamas specialus aliejus, o jo sudėtyje gali būti iš dalies hidrintų riebalų ir gruzdinant gali susidaryti transizomerų. Mūsų tyrimas viešojo maitinimo įmonėse parodė, kad gruzdintose viščiukų blauzdelės buvo daugiau negu 2,5 g transriebalų. Taigi šis reglamentavimas apims ir viešojo maitinimo įmonių sektorių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Specialistai: perspėjimai dėl žalos sveikatai rūkančiųjų neveikia, prevencijos taktiką reikia keisti
Lietuvoje rūkant kas trečiam suaugusiajam, o kas antram nepilnamečiui vartojant elektronines cigaretes, visuomenėje akivaizdžiai vis dar trūksta suvokimo apie alternatyvių tabako ir nikotino gaminių žalą, sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys ...
-
Dviejų mažamečių mama vietoje sporto varžybų – į kovą su agresyvios formos vėžiu
Leonetai lapkričio 25 dieną sukako 33 metai. Jokiame gyvenimo etape fiziškai ir emociškai stipri moteris nė nenumanė, kad mintyse suksis didžiausias noras – įveikti vėžį. Jauna moteris, auginanti du mažamečius vaikus, serga itin ...
-
D. Dundulis: stabdome „Sostinės medicinos centro“ veiklą ne vien dėl prezidento veto6
Prekybos tinklo „Norfa“ įkūrėjas ir savininkas Dainius Dundulis aiškina, kad „Sostinės medicinos centro“ veiklą stabdo, nes susidūrė su institucijų nenoru kooperuoti. Jis aiškina, kad nors sprendimą priėmė po pr...
-
D. Dundulis nutraukia Vilniuje įkurto medicinos centro veiklą: šalyje „Teltonikos“ istorijų apstu19
Prekybos tinklo „Norfa“ įkūrėjas ir savininkas Dainius Dundulis trečiadienį pranešė stabdantis neseniai Vilniuje įkurto „Sostinės medicinos centro“ veiklą. ...
-
Skambina pavojaus varpais dėl bręstančių pokyčių: dar trūksta kūdikių mirčių?10
Jonava kasmet gerinusi naujagimių skaičiaus rekordus šiemet naujų aukštumų nepasieks, nepagerins ir pernykščio rekordo, kai gimė 482 kūdikiai. Iš aplinkinių ligoninių Jonavoje gimsta daugiausiai vaikų, tačiau to gali neu...
-
E. ir T. Bruzgulių šeimos istorija: tėvai vaikams suteikia gyvybę, bet vaikai mums suteikia gyvenimą
Šviesi ir kupina vilties – taip galime apibūdinti vienuoliktąją socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ laidą, kurios herojai Elena ir Tadas Bruzguliai pasidalijo istorija apie savo ankstukes dvynukes. Nėštumo metu kil...
-
P. Mikučionis: sėdėjimas yra didžiausias stuburo priešas2
Traumos – intensyviai besitreniruojančių ir įnirtingai aikštelėse kovojančių sportininkų kasdienybė. Ne veltui Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjai jį, sugrąžinantį sveikatą ir sportinę formą, vadina angelu sargu. Tačiau...
-
Ypatinga istorija: tėtis savo trimečiui sūnui padovanojo inkstą5
Kauno klinikose neeilinė sėkmės istorija – trimetis pacientas Matas sulaukė donorinio inksto, organo donoru tapo jo tėtis Edgaras. „Matukas tapo pirmuoju pacientu tiek Kauno klinikose, tiek Lietuvoje, kuriam esant tokio amžiaus inkstas buvo p...
-
Cukrus vaiko lėkštėje: kas nutinka nejaučiant saiko?
Artėjant šventėms ir per jas vaikai suvartoja daugiau cukraus nei įprastai. Sveikatos specialistės pasakoja apie tėvų pavyzdžio svarbą vaikų mitybai, cukraus poveikį jaunam organizmui ir išskiria produktą, kurį dauguma tėvų laiko sv...
-
Lietuvoje auga sergamumas gripu, fiksuota pirmoji mirtis
Šalyje augant sergamumui gripu, fiksuota pirmoji mirtis nuo šios klastingos ligos, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...