Po jauno gydytojo savižudybės: apie 90 proc. medikų patiria perdegimą

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ragina susilaikyti nuo pirminių vertinimų, įtariama, nusižudžius jaunam Santaros klinikų medikui.

„Iš Santariškių pasiekė liūdna žinia – iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas. Policija atlieka tyrimą aplinkybėms nustatyti, todėl prašau kol kas susilaikyti nuo pirminių vertinimų“, – trečiadienio rytą feisbuke paskelbė ministras.

A. Dulkys informuoja, kad gydymo įstaigoje dirba psichologų komanda, kuri teikia pagalbą kolegoms, taip pat susisiekta su šeima dėl pagalbos jai.

„Užuojauta artimiesiems ir visiems, kurie pažinojo jauną specialistą“, – užuojautą reiškia ministras.

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė teigia, kad problemų dirbantys sveikatos sistemoje jaučia daug, viena jų – nepakankamas finansavimas, taip pat maži įkainiai už paslaugas. Medikams stinga žinių, kaip suvaldyti stresą ir konfliktus.

„Įkainiai už paslaugas labai labai maži, nežinia kokia metodika skaičiuojami, gydytojai priversti imti kyšius, už tai yra smerkiami. Turime perdegimą medikų apie 90 plius procentų, perdegimas veikia neigiamai fizinę būklę, emocinę, sprendimų priėmimą, nukenčia gydymas pacientų ir ligonių, asmeninis gyvenimas stipriai kenčia. Ko labai trūksta medikams – žinių, kaip suvaldyti stresą, konfliktus“, – LRT radijui sakė A. Gerliakienė.

Ko labai trūksta medikams – žinių, kaip suvaldyti stresą, konfliktus.

Anot jos, pačios medikų profsąjungos deda pastangas ir kviečia savo narius į mokymus, įgyti psichologinių, teisinių žinių. Aktyviai veikia ir Santaros gydytojų profsąjunga, kur dirbo minimas medikas, tačiau A. Gerliakienė teigė neturinti informacijos, ar jis jai priklausė.

„Pati medikų bendruomenė pasyvi, nelabai linkusi mokytis, mano, kad susitvarkys patys, kaip matom iš suicidų, gana, sakyčiau, dažnų medikų tarpe – nesusitvarko. Čia yra labai daug sluoksnių, daugialypė problema ir sprendimų reikia, ypatingai reikia politinių sprendimų greitų“, – teigė vadovė.

Auristida Gerliakienė (Ž. Gedvilos/BNS nuotr.)

Anot jos, kuo greičiau turėtų būti keičiama teisinė bazė „dėl finansinio balanso įvedimo, papildomų, alternatyvių finansavimo šaltinių sveikatos paslaugoms“.

„Tai nepopuliarūs sprendimai, jie vilkinami, atidėliojami. Kalbama apie galimą ir sistemos griūtį,  ji ne už kalnų“, – teigė A. Gerliakienė. 


Šiame straipsnyje: mediko savižudybėnusižudė jaunas medikasSantaros klinikosperdegimasmedikų problemospagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

audra

audra portretas
Tas Dulkys tai visiskas debilas

cha

cha portretas
Silpnas jaunimas šiais laikais. Mamelių sūneliai, mokyklose vien moterėlių auklėti. Jokio vyriškumo. Sunkumų nepatyrę jokių. Užtat ir karstosi vienas po kito. Mamyte, aš tave myliuuuuuuu......

senis

senis portretas
o gal nebuvo ir užsidegęs kyšių imt negalima tai koks čia gali būt užsidegimas .
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių