2013 baigiasi: svarbiausių Lietuvos ekonomikos įvykių dešimtukas (komentarai)

Štai 2013-ųjų Lietuvos ekonomikos ar verslo įvykiai, kurie šiais metais sulaukė nemažo atgarsio, o kai kurie galbūt turės įtakos ateinantiems 2014-iesiems.

Pakelta MMA

Bene vienas svarbiausių šių metų įvykių – minimalios mėnesinės algos (MMA) padidinimas nuo 850 iki 1000 litų (iki mokesčių). Tiesa, paskelbus apie tai, buvo nemažai tvirtinimų, kad daugelis įmonių nebus pajėgios mokėti didesnių atlyginimų. Esą dėl to didės ne tik reikalavimai darbuotojams, bet ir nedarbo lygis, nes negalėdamos mokėti algų įmonės paprasčiausiai atleis savo darbuotojus. Metų pabaigoje galima tvirtinti, kad taip nenutiko ir su didesniais keblumais, padidinus minimalią mėnesinę algą, įmonės nesusidūrė. Be to, šių metų pirmą ketvirtį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, vidutinis darbo užmokestis, neatskaičius mokesčių, padidėjo 4,4 proc. Per ketverius metus tai sparčiausias darbo užmokesčio augimas.

Pieno produktų draudimas

Augti Lietuvos ekonomikai padėjo eksportas, tačiau Lietuvos vežėjai susidūrė su sunkumais – draudimu įvežti pieno produktus į Rusiją. Pasaulio prekybos organizacija (PPO) po daugiau kaip savaitę trukusio draudimo buvo informuota, kad Rusijai lietuviški produktai atrodo nesaugūs. Tiesa, PPO dėl pavėluotai pateikto pareiškimo ir minėtų veiksmų įspėjo Rusiją, kad priemonės, kurių buvo imtasi prieš Lietuvos pienininkų produkciją, yra nepagrįstos. Tai, rodos, turėjo numušti pieno produktų kainas pačioje Lietuvoje. Tačiau Lietuvos pieno produktų gamintojai, nors ir susidūrė su rimtomis kliūtimis, sugebėjo puikiai prisitaikyti prie esamos padėties ir persiorientuoti gal ne į tokias pelningas, bet stabilias rinkas.

Bankrutavo "Ūkio bankas"

Praėjus šiek tiek daugiau nei metams nuo "Snoro" banko bankroto, toks pat likimas ištiko ir "Ūkio banką". Prie bankų ir bankomatų ėmė rikiuotis žmonės, norintys išsiimti sąskaitoje esančius pinigus. Dar po kelių mėnesių buvo paskelbtas oficialus banko bankrotas.

"Swedbank" bankrutuoja?

Gyventojams dar nespėjus atsigauti po "Ūkio banko" bankroto, ėmė sklisti kalbos, kad "Swedbank" taip pat bankrutuoja. Labiausiai šis gandas paveikė mažuosius šalies miestelius. Prie bankomatų nusidriekė eilės. Išsiimti pinigų laukė dešimtys žmonių, o kai kuriuose bankomatuose netgi pritrūko grynųjų. "Swedbank" vis dėlto spėjo sureaguoti ir kilusią sumaištį numalšino sėkmingai.

Buvo uždaryti du tinklai

Balandį buvo uždarytas daugiau kaip 20 metų dirbęs tinklas "Pasidaryk pats", prekiavęs statybinių medžiagų ir apdailos prekėmis. Nepraėjus nė metams, Lietuvą paliko ir tarptautinis tokio pobūdžio tinklas "Bauhof". Nė vienas iš tinklų negalėjo nurodyti tikslios pasitraukimo priežasties. "Bauhof" atstovai tuo metu tvirtino, kad nebegali toleruoti patiriamų nuostolių. Todėl buvo pasirinkta uždaryti visas penkias parduotuves, o Estijoje kitais metais atidaryti dar 5–7 naujas, be jau veikiančių 12-os. O likę didieji statybinių medžiagų tinklai – "Senukai", "Ermitažas" bei "Moki veži" – toliau aktyviai konkuruoja ir lepina pirkėjus 20–30 proc. nuolaidomis beveik viskam.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuostabus metai

nuostabus metai portretas
seimas ir co KT sprendimu ZENKLIAI pasididino SAU algas nuo sausio 1 d, ir ruosiasi visiems eura ivesti,Saunuoliai seimo nariai, vyriausybes IR KITI PAREIGUNAI,VALIO,VALIO-KOKS NUOSTABUS SOLIDARUMAS

Vladas Beniulis

Vladas Beniulis portretas
-Tikekim,-Ateinantys Arklio Metai atsigres veidu i Lietuva ir Lietuviu tauta...

pirmam

pirmam portretas
kad ten grauzikiene siulo ta pataisa, kam tada loji burlioke
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių