ESO: elektros Lietuvoje po audros vis dar neturi apie 22 tūkst. vartotojų

  • Teksto dydis:

Po savaitės pradžioje Lietuvoje praūžusios audros elektros ketvirtadienį 15 val. dar neturėjo apie 22 tūkst. šalies vartotojų (iš 1,9 mln.), skelbia bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Bendrovės teigimu, šiuo metu šalyje dirba 300 brigadų, kurios šalina elektros tiekimo sutrikimus visuose regionuose.

Pasak ESO vadovo Renaldo Radvilos, viena pagrindinių priemonių, kuri ateityje leistų sumažinti audrų sukeliamus elektros tiekimo sutrikimus – miško proskynų platinimas, kurį reikėtų derinti su požeminių elektros kabelių tiesimu.

„Taip pat turime pagalvoti, kokia galėtų būti tvarka, kuri numatytų greičiau gauti leidimus kirtimams numatytose proskynose. Dabartinis procesas yra sudėtingas ir lėtina proskynų valymo tempą. Apie šią problemą kalbame jau kurį laiką, tačiau kol kas politiniai sprendimai ir teisės aktų pakeitimai dar nėra priimti“, – pranešime teigė R. Radvila.

Latvijoje greičiau susidorojus su sekmadienį ir pirmadienį praūžusios audros padariniais, šalinti elektros tiekimo sutrikimus į pasienio ruožą Joniškio rajone trečiadienį buvo pasiųstos dvi šios šalies elektrikų brigados.

ESO trečiadienį pranešė, kad dėl keliskart platesnių proskynų – nuo medžių valomų koridorių – bei apsaugos zonų, kur galima genėti medžius, Latvijoje audros padaryta žala šios šalies energetikos infrastruktūrai buvo gerokai mažesnė, rečiau buvo pažeistos ir kaimyninės šalies oro linijos.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad per arti elektros linijų augantys medžiai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios audrų metu nukenčia elektros tinklai, todėl artimiausiu metu bus svarstomi sprendimai kaip tinklus maksimaliai apsaugoti nuo tokių situacijų, „ieškant balanso“ tarp infrastruktūros apsaugos ir medžių šalinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių