LB atstovė: gerėjant būsto įperkamumui nereikėtų lengvinti skolinimo

Lietuvoje gerėjant būsto įperkamumui, kuris jau 2025 metų pabaigoje turėtų sugrįžti į ikipandeminį lygį, viena Lietuvos banko (LB) vadovių sako, kad nereikėtų gerinti galimybių skolintis būstui.

„Kalbant apie dabartinę situaciją, bet kokios priemonės, kurios gerintų skolinimosi galimybes, būtų perteklinės“, – žurnalistams antradienį sakė LB valdybos pirmininko pavaduotoja Julita Varanauskienė.

Jos teigimu, lengvinti būsto paskolų sąlygų nereikėtų nepaisant to, kad ateityje įpirkti būstą vėl gali būti sunkiau.

„(Kalbant apie – BNS) nevaldomo arba labai atlaisvinto skolinimosi galimybes, pavyzdžių toli ieškoti nereikia – turime Ameriką, turime didžiąją finansų krizę, tai būtent pasekmės gali būti netikėtos ir ne su tuo ženklu, kurį galbūt norėjome gauti“, – sakė LB valdybos narė.

Centrinio banko atliktas tyrimas rodo, kad būsto įperkamumas Lietuvoje tebėra prastesnis nei iki pandemijos, kai kainos didėjo sparčiau nei gyventojų pajamos, tačiau jau 2025 metų pabaigoje turėtų grįžti į ikipandeminį lygį.

Centrinio banko teigimu, vidutiniškai įpirkti būstą šalyje reikia šešių, o Vilniuje – septynių metinių atlyginimų, tačiau šis rodiklis tebėra tarp geresnių Europos Sąjungos šalių rodiklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Nereikia jum geroves? Banku ž pasmaugs finansiškai ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių