Lenkų santechnikai grįžta į „pažadėtąją žemę“

Lenkijos ekonomikos nepavadinsi stebuklu, bet ji yra bene vienintelė Europos valstybė, kuriai krizė nėra baubas. Sunkmečio nepaisanti ir toliau klestinti šalis vilioja atgal darbininkus, kurie išvyko ieškoti laimės svetur, rašo laikraštis „The International Herald Tribune“.

Nerimauja ne dėl krizės, o dėl konkurencijos

XIX a. lenkų rašytojas Wladyslawas Reymontas pavadino savo veikalą apie Lodzę „Pažadėtoji žemė“, nes žmonės iš visos Vidurio Europos traukė dirbti šio miesto tekstilės fabrikuose. Šiandien pramonė pažengė toli į priekį, tačiau istorija kartojasi.

„Procter & Gamble“, „Dell“, ABB ir kitų stambių tarptautinių bendrovių investicijos padeda Lenkijai ne tik išvengti visą pasaulį apėmusios recesijos, bet ir klestėti. Todėl lenkai, kurie prieš kelerius metus išvyko ieškoti darbo užsienyje, suka atgal.

Tuo metu, kai kitos Rytų ir Vidurio Europos šalys išgyvena sunkmetį, Lenkija yra vienintelė regiono valstybė, demonstruojanti atsparumą krizei. Šiemet ji gali būti vienintelė visos Europos šalis, kuriai pavyks išvengti ekonomikos susitraukimo.

Viena labiausiai klestinčių vietų Lodzėje yra buvusi tekstilės gamykla, kur šiandien yra įsikūrusios parduotuvės, restoranai ir netgi paplūdimio tinklinio aikštelė. Prekybos ir pramogų centras „Manufaktura“ aiškiai demonstruoja, kad Lenkijai pavyko išvengti Latvijos ir Bulgarijos likimo, jau nekalbant apie Londoną ar Niujorką.

„Galbūt, jeigu nebūtų krizės, verslas sektųsi geriau, - sakė „Manufakturos“ direktorius Slawomiras Murawskis. - Bet kas gali žinoti?“

Direktorius nerimauja tik dėl vieno dalyko - tarptautinio konkurento, kuris jau matomas horizonte. Švedijos bendrovė „Ikea“ šį rudenį Lodzėje ketina atidaryti savo prekybos ir pramogų centrą.

„Tai mums atsilieps labiau, nei krizė“, - atsiduso S.Murawskis.

Premjeras giriasi

Šiomis dienomis Lenkija pasinėrusi į savo vidaus reikalus. Šalis eksportuoja mažiau, nei jos kaimynės, todėl mažėjanti paklausa kitose šalyse jai atsiliepia ne taip smarkiai. Tuo tarpu investicijos plaukte plaukia į Lenkiją, todėl šios šalies darbo rinka išlieka stipri, nors kitose Europos šalyse žmonės dreba dėl savo vietų.

Lenkijos vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė, kad metinis ekonomikos augimas antrąjį šių metų ketvirtį sudarė 1,1 proc. Tokiam geram rezultatui įtakos turėjo teigiami eksporto, statybų ir paslaugų sektoriaus rodikliai.

„Esame vienintelė valstybė visoje ES, turinti tokius augimo rodiklius. Norime pasigirti, kad Lenkija yra neginčijama ekonomikos augimo lyderė“, - per spaudos konferenciją Varšuvoje pareiškė premjeras Donaldas Tuskas.

Kaip Lenkija suvaldė krizę

Metų pradžioje Lenkija irgi nukentėjo, kai investuotojai ėmė masiškai atitraukinėti kapitalą. Vengrija, Latvija, Serbija ir Ukraina, smaugiamos skolų ir atsidūrusios Tarptautinio valiutos fondo glėbyje, sugadino viso regiono įvaizdį.

Lenkijoje krizė pasireiškė zloto nuvertėjimu. Dėl to nukentėjo kai kurios bendrovės, ypač tos, kurios apsidraudė nuo valiutos stiprėjimo - problemos, kuri kamavo Lenkiją praėjusiais metais. Tačiau šalies bankai, nenorėdami stumti savo klientų į bankrotą, skolino pinigus nuostoliams padengti.

„Žvelgiant į retrospektyvą, Lenkija suvaldė krizę, - sakė Varšuvos BRE banko ekonomistas Ryszardas Petru. - Tačiau tuo metu niekas nebuvo tikras, kad pavyks tai padaryti.“

Per pusę metų iki kovo mėnesio zlotas nuvertėjo 27 procentais. Tačiau nuo to laiko jis pakilo 13 procentų.

Lenkija patyrė švelnesnį nuosmukį nei kaimynės, nes jos ekonomika yra mažiau priklausoma nuo eksporto. Kitose Vidurio Europos valstybėse eksportas sudaro net iki 90 proc. bendro vidaus produkto. 38 mln. gyventojų turinčios šalies ekonomikos pagrindas iš esmės yra vidaus paklausa, kuri savo ruožtu priklauso nuo darbo rinkos stabilumo.

R.Petru prognozuoja, kad nedarbo lygis Lenkijoje metų pabaigoje pakils nuo 7,1 proc. iki 9,9 proc. ir pasieks ES vidurkį. Varšuvoje bedarbių yra 2 proc., o Lodzėje - 8 procentai. Šie skaičiai yra dvigubai mažesni, nei prieš penkerius metus.

Lodzės klestėjimą iš esmės lemia užsienio investicijų antplūdis. „Procter & Gamble“ šiame mieste turi vieną gamyklą, o metų pabaigoje atidarys antrą. Japonijos kompiuterinės technikos bendrovė „Fujitsu“ čia šiemet atidarė aptarnavimo centrą. Savo padalinius Lodzėje taip pat įsteigė Indijos informacinių technologijų įmonė „Infosys Technologies“, Šveicarijos elektrotechnikos gamintojas ABB, Olandijos logistikos bendrovė TNT.

Darbo vietų - apstu

Net po praėjusio rugsėjo šoko, kai investicinio banko „Lehman Brothers“ bankrotas smogė viso pasaulio verslui, Lodzės įmonės toliau ieškojo darbuotojų, sakė šio miesto įdarbinimo įmonės „Manpower“ direktorius Piotras Broncheris. „Buvau nustebęs. Visi buvo nustebę“, - pridūrė jis.

Pernai „Manpower“ padėjo įsidarbinti Lodzėje 1,5 tūkst. žmonių, o šiemet, kaip prognozuoja pati įmonė, suras darbą 1,2 tūkst. žmonių.

Kompiuterių gamintojo „Dell“ investicijos iš tikrųjų įelektrino Lodzę. Bendrovės vadovas Michaelas Dellas iškilmingai atidarė 37 tūkst. kvadratinių metrų ploto gamyklą, kurioje bus vykdoma logistika ir surenkami kompiuteriai Vidurio ir Rytų Europos bei Skandinavijos vartotojams. Per artimiausius trejus metus gamykla įdarbins 3 tūkst. žmonių.

Dell perkėlė veiklą į Lodzę iš Airijos miesto Limeriko. Airija protestavo dėl 52,7 mln. eurų subsidijų, kurias „Dell“ gavo iš Lenkijos vyriausybės. Tačiau bendrovė pareiškė, kad veikla buvo perkelta ne dėl pinigų, o dėl kvalifikuotos darbo jėgos ir patogios Lenkijos geografinės padėties.

Džiaugiasi grįžę pas šeimas

Airijos ekonomikos bumas anksčiau viliojo daugelį lenkų, jie plūdo dirbti „Dell“ ir kitose bendrovėse. Dabar, kai Airija išgyvena bene giliausią nuosmukį visoje Europoje, lenkai traukia namo.

„Kai kurie mūsų darbuotojai Lodzėje anksčiau dirbo Limerike. Jie labai džiaugiasi, kad gavo galimybę grįžti ir dirbti čia“, - per gamyklos atidarymą šių metų sausį sakė M.Dellas.

30-metis Tomaszas Rybinskis buvo tarp tų lenkų, kurie paliko tėvynę 2004 m. jai įstojus į ES. Jis susirado darbą tuo metu klestėjusioje Didžiojoje Britanijoje ir trejus metus maišė salotas, stumdė dėžes ir gamino šaldytuvus. Tik išgirdęs gandus, kad darbo greitai nebeliks, jis pradėjo galvoti apie grįžimą į gimtąją Lodzę.

Grįžęs namo, vyras trumpai pailsėjo ir greitai susirado darbą gamykloje, kuri gamina vaizduoklius ir kompiuterių dalis.

„Gyventi gimtajame mieste yra žymiai geriau, - džiaugėsi T.Rybinskis. - Dabar matau šeimyną ir draugus dažniau, nei tris kartus per metus.“

Dabar vyras teigia uždirbantis maždaug tiek pat, kiek uždirbdavo Didžiojoje Britanijoje . 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių