Lietuvos bankas siūlo kredito įstaigoms neprekiauti virtualiomis valiutomis

Lietuvos bankas, vadovaudamasis Europos bankininkystės institucija (angl. European Banking Authority, EBA) rekomendacija, siūlo kredito įstaigoms, mokėjimo įstaigoms ir elektroninių pinigų įstaigoms susilaikyti nuo virtualių valiutų pirkimo, laikymo ar pardavimo.

Taip siekiama sumažinti riziką, kylančią dėl virtualių valiutų schemų ir reguliuojamų finansinių paslaugų sąveikos, pranešė Lietuvos bankas.

EBA liepos 16 dieną pateikė savo nuomonę Europos Komisijai, Europos Sąjungos Tarybai ir Parlamentui dėl virtualių valiutų reguliavimo reikalavimų. Anot EBA, nors potencialios naudos iš prekybos virtualiomis valiutomis ir esama, pavyzdžiui, sandoriai būna greitesni ir pigesni, tačiau rizika vis dėlto yra didesnė už teikiamą naudą.

Anot EBA, virtualių valiutų sistemą sukurti ir atitinkamai jos funkcionavimą pakeisti gali iš esmės bet kas, o sukurti ar pakeisti decentralizuotų valiutų, pavyzdžiui, bitkoino (angl. bitcoin), sistemai tereikia pakankamai kompiuterinių techninių resursų. Dėl informacinių technologijų nėra jokių saugumo garantijų. Be to, visi virtualių valiutų sandorių dalyviai gali išsaugoti anonimiškumą, o rinkos dalyvių finansinis pajėgumas šiuo atveju gali būti neaiškus ir neapibrėžtas.

EBA mano, kad siekiant suvaldyti visas rizikas, reguliavimas virtualių valiutų srityje yra būtinas, o kad būtų išvengta kai kurių rizikų, jis turi būti itin išsamus. Reguliavimo modelis pirmiausia turėtų būti skirtas tam tikrų rinkos dalyvių valdymo reikalavimams, klientų sąskaitų atskyrimui, kapitalo reikalavimams ir, svarbiausia, schemas valdančių institucijų, atsakingų už virtualių valiutų schemų vientisumą ir jų sudedamųjų dalių, tokių kaip protokolai ir sandorių knygos, sukūrimui.

Pateikdama šią nuomonę EBA siekia visai Europos Sąjungai bendros priežiūros praktikos ir požiūrio virtualių valiutų atžvilgiu. Atsižvelgiant į tai, kad teisinės aplinkos, reglamentuojančios virtualių valiutų priežiūrą, nėra, šiuo metu EBA nuomonė laikytina tinkamiausia priemone, kuria vadovaujantis ateityje galėtų būti išleidžiamos gairės ar rekomendacijos ir sukurtas išsamesnis reguliavimo režimas ES.

Lietuvos bankas šių metų sausio pabaigoje įspėja vartotojus, kad virtuali valiuta bitkoinas yra nereguliuojama, o ją perkantys ar naudojantys asmenys patys prisiima visą riziką ir atsakomybę už galimus nuostolius. Anot centrinio banko, pagrindinė rizika, su kuria susiduria bitkoinų naudotojai, yra didelis valiutos vertės svyravimas, galimos apgaulės ar vagystės, valiutos keityklų bankrotas ar pačios valiutos išnykimas.

2009 metais bitkoinų sistemą išrado mįslingas kompiuterių guru, žinomas tik Satoshi Nakamoto (Satošio Nakamoto) slapyvardžiu. Dabar bitkoinai gali būti konvertuojami į realią valiutą arba naudojami pirkti internetu prekes bei paslaugas. Šios virtualiosios valiutos nereguliuoja jokios šalies vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių