Patarėjas: prezidentas sieks, kad mokesčiai būtų keičiami tik esant plačiam sutarimui

Bet kokie mokestiniai pakeitimai yra „jautrus klausimas“ dabartinėje geopolitinėje situacijoje, todėl prezidentas sieks, kad jie būtų keičiami tik esant plačiam sutarimui, sako šalies vadovo patarėjas Vaidas Augustinavičius.

„Prezidentas supranta, kad bet kokie tolimesni mokestiniai pokyčiai yra labai jautrus klausimas esamoje geopolitinėje aplinkoje ir jie negali būti priimti neišdiskutavus, negali būti nei po kilimu, nei skubant priimti, nei be konsensuso“, – Klaipėdos pramonės ir amatų rūmų 105-ojo gimtadienio renginyje antradienį sakė V. Augustinavičius.

„Prezidentas taip pat labai apdairiai žiūrės bet kokius naujus mokestinius pakeitimus, kad dėl jų būtų platus sutarimas“, – pridūrė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonomikos klausimais.

Mokestinių pakeitimų paketą Vyriausybė pristatė prieš metus, tačiau jis taip ir nepasiekė priėmimo stadijos Seime nesulaukus paramos iš opozicijos ir dėl pertvarkos susiginčijus patiems valdantiesiems – konservatoriams, liberalams ir „laisviečiams“.

Nors mokesčių peržiūros projektą Vyriausybė rugpjūčio pabaigoje įtraukė į planuojamų darbų programą, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė anksčiau teigė, kad mokesčių reformos klausimai iki spalį vyksiančių rinkimų nebus forsuojami.

Tuo metu artėjant Seimo rinkimams Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) pirmadienį būsimą valdžią paragino artimiausius du metus nekeisti mokesčių, o nuo 2026-ųjų bet kokius pokyčius teikti kartu su išsamiu poveikio ekonomikai ir investicijoms vertinimu.

Bus svarbi dalies ministrų „ekonominė samprata“

Pasak V. Augustinavičiaus, prezidentas kartu su už ekonomiką atsakingais būsimos Vyriausybės ministrais sieks didesnių investicijų, geresnių skolinimosi galimybių verslui, taip pat mažesnių energetikos kaštų.

„Šįmet kapitalo investicijos Lietuvoje augo tik vienu procentu, tai čia tikrai Lietuvoje yra per mažai tam, kad ekonomika augtų sparčiau ir čia reikalingos papildomos priemonės“, – kalbėjo V. Augustinavičius. 

„Energetikos kaštai, nors jie ir sumažėjo, bet vis tiek išlieka pakankamai aukšti ir tai daro įtaką Lietuvos verslo konkurencingumui globaliai. Čia taip pat Prezidentūra turi idėjų, jas reikės taip pat išdiskutuoti ir mes pasiūlysime jų“, – teigė prezidento patarėjas.

V. Augustinavičius teigė, kad formuojant naują Vyriausybę bei skiriant už ekonomiką atsakingus ministrus, G. Nausėdai bus svarbi jų ekonominė samprata: „Kaip jie mato ekonomiką, kaip jie mato požiūrį į ekonomikos augimą, priemones“.

V. Augustinavičius pabrėžė, kad liepą prasidėjusi antroji G. Nausėdos kadencija pasižymės tokios ekonominės politikos tęstinumu, „kurią mato prezidentas“.

„Tai būtų pagalba gyventojams ir verslui, ko tau reikia. Tai būtų susitarimas ir dialogas dėl esminių pokyčių, o ne buldozerio principas, tai būtų dėmesys regionams ir, be abejo, intensyvi ekonominė diplomatija“, – teigė patarėjas.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių