Pienininkams gali padėti lietuviška žiema

  • Teksto dydis:

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje rugsėjį smukus apie 20 proc., Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas sako, kad spalio mėnesį kainų kritimas turėtų stabilizuotis dėl šaltojo sezono bei mažesnių primilžių.

"Spalio mėnesiui prasideda derybos, galbūt tas kainų kritimas stabilizavosi, bet ne dėl to, kad rinkos pasikeitė. Greičiausiai dėl to, kad pieno kiekis tuoj pradės mažėti, nes eina ganiava į pabaigą ir ženkliai pieno gamyba pradeda kristi, ir tada pieno įmonės pradeda konkuruoti tarpusavyje dėl žaliavos", - BNS sakė A.Stančikas.

Vidutinės pieno supirkimo kainos rugsėjį kol kas neskelbiamos, tačiau, pasak Žemės ūkio ministerijos departamento direktoriaus Rimanto Krasuckio, palyginti su rugpjūčiu, jos krito apie 20 proc.

"Vienos įmonės vienaip, kitos įmonės kitaip, kainos priklauso ir nuo parduodamo kiekio, tai tos variacijos yra, bet bendras pokytis yra apie 20 proc.", - BNS sakė R.Krasuckis. Išsamesnių duomenų jis teigė negalintis suteikti, nes dar neapskaičiuotas bendras kainų lygis - ministerija dabar remiasi supirkimo sutartyse nurodytomis kainomis.

Pasak A.Stančiko, kooperatyvai šiuo metu gauna apie 67-68,5 cento už kilogramą pieno (670-685 litus už toną), kai rugpjūtį kaina siekė apie 90 centų (900 litų).

"Kokios šiandien kainos, kas liečia kooperatyvus, - nuo 67 iki 68,5 cento siekia už bazinių rodiklių pieno kilogramą. Čia jau už atvežtą pieną į gamyklas. (...) Rugpjūčio mėnesį kaina buvo kažkur apie 90 centų. Nuo 90 centų - nuo embargo paskelbimo - kaina taip krito", - aiškino Žemės ūkio rūmų atstovas.

Rugpjūčio mėnesį vidutinė pieno supirkimo kaina siekė 837,9 lito už toną (apie 84 centus už kilogramą). Palyginti su šia kaina, kooperatyvams dabar mokama apie 18,2 proc. mažiau. Pasak A.Stančiko, smulkiesiems gamintojams dabar kaina siekia apie 50 centų už kilogramą, o ypač dideliems gamintojams - 70 centų.

"Pieno žvaigždžių" atstovė Virginija Žygienė BNS sakė, kad bendrovė negali atskleisti pieno supirkimo kainų - jos bus atskleistos, kai ministerija paskelbs rugsėjo vidutines supirkimo kainas.

Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius BNS praėjusią savaitę sakė, kad pieno supirkimo kainos bendrovėje krito vidutiniškai 11 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių