Premjerė: neįmanoma iš biudžeto keliams kitąmet skirti 1,3 mlrd. eurų

Susisiekimo ministrui Mariui Skuodžiui pareiškus, kad valstybiniams keliams sutvarkyti 2025 metais reikėtų apie 1,3 mlrd. eurų, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tokių lėšų iš valstybės biudžeto negalėtų skirti nei ši, nei jokia kita Vyriausybė.

„Jei nėra papildomų pajamų šaltinių, kuriais finansuojama infrastruktūra, nematau jokios Vyriausybės, kuri galėtų šitiek lėšų skirti ateinančių metų biudžete. Nei mano, nei jokios kitos“, – antradienį susitikime su Seimo socialdemokratų frakcija sakė I. Šimonytė.

M. Skuodis liepos pradžioje teigė, kad valstybinių kelių, tiltų ir viadukų būklę iš esmės pagerintų 1,3 mlrd. eurų finansavimas – anot jo, projektų už tokią sumą Susisiekimo ministerija pasiūlė Finansų ministerijai, ruošiančiai 2025 metų valstybės biudžeto projektą.

Socialdemokratas Eugenijus Sabutis ministrės pirmininkės klausė, ar 2025 metų biudžete pavyktų rasti ministro įvardijamą sumą keliams.

„Matau labai ribotas galimybes tą padaryti“, – pabrėžė premjerė.

I. Šimonytės teigimu, didelę dalį kelių finansavimo reikia skirti dideliems projektams, pavyzdžiui, „Via Baltica“ magistralei.

„Faktas, kad tuo pačiu metu įgyvendiname „Via Baltica“ ruožą iki pasienio, kurį galbūt, jei kas nors būtų anksčiau įgyvendinęs, jis nebūtų kainavęs tiek, kiek dabar kainuoja po visų infliacinių šokų (...) ir kam tenka skirti tikrai labai didelę dalį mūsų lėšų. Dideli projektai yra įgyvendinami. Tai tuo pat metu ir didelius projektus užbaigti, ir dar palaikyti visą infrastruktūrą iš tų pačių pinigų, žinoma, sunkiai įmanoma“, – kalbėjo premjerė.

Ji pabrėžė, kad keliams buvo skirta ir dalis pajamų iš bankų laikinojo solidarumo įnašo, pradėto rinkti pernai.

„Iš to galėjome įgyvendinti nemažą dalį bent jau kariniam mobilumui svarbių kelių projektų“, – sakė I. Šimonytė.

Keliams šiemet skirta 872 mln. eurų. 67 proc. Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo tenka valstybinės reikšmės, 33 proc. – vietiniams keliams.

Kovą „Via Lietuva“ pranešė, kad 2024–2027 metais į valstybinės reikšmės kelių plėtrą ir atnaujinimą investuos daugiau nei 1,7 mlrd. eurų.

„Via Lietuva“ norėtų pakeisti kelių finansavimo modelį, kad lėšų keliams galėtų gauti ne tik iš valstybės biudžeto, bet ir iš savo komercinės veiklos – pavyzdžiui, iš sunkiojo transporto mokamo kelių naudotojo mokesčio, rinkliavų, tiesioginių pajamų iš jos turto, elektromobilių krovos stotelių, taip pat skolinantis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Smagu

To Smagu portretas
Buča prisimeni? Kas pradejo? Kas maidane 100 ukru nušove?

Smagu landzberginiams nacikams zudyti milijonus

Smagu landzberginiams nacikams zudyti milijonus portretas
O tai nacistinei banditu Ukrainai milijardu yra ? Isgamos , jus tiktai susaudyti uz zudynes Ukrainoje ir milijardu vogima.

Boxeriu mažos puškos

Boxeriu mažos puškos portretas
Del blogu keliu kaltas putinas nes turime ginkluotis brangiai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių