R. Masiulis: rusams ir baltarusiams nevykdant BRELL sutarties, ji jau buvo „mirusi“

Rusijai ir Baltarusijai jau daugiau nei vienerius metus nevykdant bendros su Baltijos šalimis elektros sistemos sutarties (BRELL), ji jau kurį laiką buvo „mirusi“, sako Lietuvos elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Tai jis teigė Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorėms antradienį oficialiai informavus Rusiją ir Baltarusiją apie BRELL sutarties nepratęsimą ir pasitraukimą iš jos 2025 metų vasarį.

„Kas liečia BRELL sutarties vykdymą, jie (Rusija ir Baltarusija – BNS) jau seniai jos nevykdė, nes neteikė duomenų. Jie nustojo maždaug gal prieš metus–pusantrų teikti duomenis, ką privalėjo pagal sutartį. Ta sutartis buvo mirusi dar jos net neatšaukus“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė R. Masiulis.

Jis kartojo, kad Baltijos šalys yra pasiruošusios kitų metų vasarį numatytam elektros tinklų sinchronizavimui su kontinentine Europa ir užbaigia paskutinius jos projektus.

R. Masiulio teigimu, anksčiau Lietuva turėjo keturias elektros linijas su Rusijos Kaliningrado sritimi bei 11 – su Baltarusija. Šiuo metu su šia šalimi veikia tik viena linija, o dalis jų yra išmontuotos.

Planuojama, kad Baltijos šalių tinklai su kontinentinės Europos tinklais sinchroniškai pradės veikti kitų metų vasario 9 dieną. Dieną prieš tai – vasario 8-ąją – Lietuva, Latvija ir Estija atsijungs nuo rusiškos IPS/UPS sistemos ir atliks vienintelį bendrą izoliuoto darbo bandymą, po kurio nebebus grįžta į senąją sistemą.  

Planuojama, kad Baltijos šalių tinklai su kontinentinės Europos tinklais sinchroniškai pradės veikti kitų metų vasario 9 dieną.

 

Energetikos ekspertas, buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas pabrėžė, kad antradienį Baltijos šalims oficialiai informavus Rusiją ir Baltarusiją apie BRELL sutarties nepratęsimą dar nieko neįvyko. Anot jo, svarbiausia – išjungti ir išmontuoti šalis jungiančias linijas.

„Tai yra tik deklaruota ta politinė valia, kuri buvo paskelbta dar 2012 metais pirmoje energetinės nepriklausomybės strategijoje. Ir tos valios įgyvendinimas įvyks arba neįvyks kitų metų vasario 7 dieną (vasario 9 dieną – BNS)“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Sekmokas. 

„Pasitraukus iš BRELL lauks dar vienas svarbus žingsnis – elektros perdavimo linijos su Rusija ir Baltarusija išjungimas. Ir tai yra ne tik techninis, bet politinis ar geopolitinis žingsnis“, – pridūrė jis.

Eksperto teigimu, dar iki BRELL sutarties pasirašymo 2001 metais Lietuva veikė rusiškoje elektros sistemoje, tik tai nebuvo teisiškai reglamentuota.

A. Sekmokas neatmetė, kad artėjant sinchronizavimui Rusija gali imtis provokacijų – pavyzdžiui, reikalauti kompensacijų dėl esą vienašališko Baltijos šalių pasitraukimo iš BRELL, taip pat imtis provokacijų prieš „NordBalt“ ir „LitPol“ bei kibernetinių išpuolių.

„Turint iki šiol vykusias provokacijas ir karą Ukrainoje, tokių įvykių tikimybės atmesti negalime“, – sakė buvęs energetikos ministras. 

Apie nepratęsiamą BRELL sutartį Baltijos šalys Rusijai ir Baltarusijai turėjo pranešti vėliausiai iki rugpjūčio 7 dienos – likus pusmečiui iki numatytos sinchronizacijos su kontinentine Europa.

Anksčiau sinchronizuotis su kontinentine Europa buvo numatyta iki 2025 metų pabaigos, tačiau Lietuva kurį laiką ragino Baltijos šalis sinchronizuotis dar 2024-ųjų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ble

ble portretas
masiulis vel varo dura stumdamas brangesne elektra. svarbu parama partijai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių