Valstybės pajamos per pusmetį augo 8,6 proc., PVM įplaukos – 5,8 proc.

  • Teksto dydis:

Valstybės ir savivaldybių biudžetai per šešis šių metų mėnesius gavo 9,424 mlrd. eurų pajamų (be Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšų) – 8,6 proc. (742,6 mln. eurų) daugiau nei pernai tuo pat laiku, trečiadienį skelbia Finansų ministerija.

Vien valstybės biudžetas šiemet gavo 7,515 mlrd. eurų pajamų – 7,8 proc. (544,6 mln. eurų) daugiau. Tai sudaro 51,9 proc. metinio pajamų plano.

Pajamų iš mokesčių įplaukė 8 proc. (520,5 mln. eurų) daugiau – 6,99 mlrd. eurų, 

Pajamos iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sausį–birželį siekė apie 3,183 mlrd. eurų, arba 5,8 proc. (175,3 mln. eurų) daugiau nei pernai.

„Teigiamą PVM pajamų pokytį (...) lėmė nuslopęs aukštos palyginamosios bazės efektas (buvusios gerokai aukštesnės energinių produktų kainos 2023 metų pradžioje), kuris buvo juntamas pirmaisiais šių metų mėnesiais stebint deklaruotą PVM už parduotus energinius produktus“, – pranešime nurodo Finansų ministerija.

Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) per šešis  mėnesius siekė 2,91 mlrd. eurų ir buvo 9,6 proc. (255 mln. eurų) didesnės nei pernai, o tai daugiausia lėmė dėl didėjančių atlyginimų augęs darbo užmokesčio fondas.

Taip pat pajamų iš GPM surinkimui įtakos turėjo šiek tiek didesni nei prieš metus GPM permokos grąžinimai gyventojams, pateikusiems metines pajamų mokesčio deklaracijas.

Visų akcizų pajamų per sausį–birželį gauta 913,7 mln. eurų – 9,8 proc. (81,7 mln. eurų) daugiau nei 2023 metais tuo pačiu metu. Tam įtakos turėjo augę kai kurių akcizais apmokestinamų prekių, pavyzdžiui, vyno ir fermentuotų gėrimų, alaus, elektroninių cigarečių skysčio ir degalų  pardavimai didmeninėje rinkoje.

Kartu pajamų iš akcizų surinkimui įtakos turėjo ir nuo sausio įsigalioję su žaliuoju kursu susiję akcizų pakeitimai energiniams produktams bei padidinti akcizų tarifai tabako ir jam alternatyviems produktams, etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams. 

Pajamos iš pelno mokesčio šiemet sumažėjo 0,5 proc. (5,1 mln. eurų) ir siekė beveik 1,133  mlrd. eurų – tai lėmė mažesnės įmokos iš netipinio pobūdžio pelno mokesčio prie pajamų šaltinio.

„Nors avansinio pelno mokesčio gauta 14,9 proc. (82,6 mln. eurų) daugiau nei prieš metus, pelno mokesčio pajamų sumažėjimą lėmė menkesnės įmokos iš netipinio pobūdžio pelno mokesčio prie pajamų šaltinio (26,5 mln. eurų mažiau nei prieš metus) ir 11,6 proc. (62,2 mln. eurų) mažesnės metinio pelno mokesčio įmokos“, – teigia ministerija. 

Pasak jos, birželį, suėjus metinio pelno mokesčio už 2023 metus deklaravimo ir mokėjimo terminui, mažesnes metinio pelno mokesčio įmokas nei prieš metus deklaravo didmeninės ir mažmeninės prekybos, apdirbamosios gamybos bei elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo sektoriai.

Laikinojo bankų solidarumo įnašo šiemet iš viso gauta 176,3 mln. eurų.

Kitų (nemokestinių) pajamų, išskyrus ES lėšas, į valstybės biudžetą per sausį–birželį gauta 524,8 mln. eurų – 4,8  proc. (24,1 mln. eurų) daugiau nei pernai tuo pačiu metu. 

Planuojamos valstybės biudžeto pajamos 2024 metams – 14,491 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cia NE augo o ATEME
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių