Per Velykas daugiau kiaušinių už lietuvius ir estus suvalgo latviai

Lietuvių, latvių ir estų Velykų šventimo įpročiai – panašūs. Baltijos šalių gyventojai Velykas tradiciškai planuoja švęsti namuose su šeima ir artimaisiais. Kiaušinių šventiniam stalui dauguma jų įsigyja prekybos centre, o šventinėms išlaidoms skiria nuo 50 iki 200 litų. Tai parodė prekybos tinklo „Maxima“ trijose Baltijos šalyse atlikta internetinė apklausa, kurioje dalyvavo per 4 000 respondentų.

Apibendrinus apklausos rezultatus, latviai išsiskyrė suvalgomų kiaušinių skaičiumi: prie šventinio stalo beveik pusė jų įveikia daugiau kaip keturis. Apie du trečdaliai apklaustų estų prie Velykų stalo suvalgo iki keturių kiaušinių, o 37 procentams lietuvių pakanka 1-2 kiaušinių.

Baltijos šalyse skiriasi ir pasiruošimas šventei. Daugiau nei trečdalis Lietuvoje apklaustų respondentų nurodė, kad šiemet įsigys naujų šventinių atributų – staltiesę, gėlių vazonų, indų, padėklų kiaušiniams, kuriais papuoš namus, o estai ir latviai apsiriboja stalą puošdami žaliuojančiais augalais ir skintomis gėlėmis.

Beveik pusė apklaustų latvių ir lietuvių atsakė, kad prie jų Velykų stalo susėda nuo 4 iki 8 žmonių, Estijoje – iki 4 žmonių. Velykų patiekalus daugiau kaip pusė latvių pradeda ruošti kiek anksčiau – likus dviem-trims dienoms iki šventės, o lietuviai ir estai – dažniausiai Velykų išvakarėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laima

laima portretas
o mes tik 10 nudazom nes niekas seimoje nemegsta tik misraineje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių