Vyriausybė – už draudimą konkursuose dalyvauti Rusijoje veikiančiam verslui

Vyriausybė palaiko Seime svarstomą siūlymą iš valstybinių viešųjų pirkimų eliminuoti verslus, kurie veikia Rusijoje ar jos okupuotose teritorijose arba yra susiję su tokiomis įmonėmis bei taip tiesiogiai ar netiesiogiai remia agresiją prieš Ukrainą.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos išvadai dėl ministrės ir Seimo narės, Laisvės partijos lyderės Aušrinės Armonaitės bei kitos „laisvietės“ Ievos Pakarklytės inicijuotų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo pataisų.

Jos numato, kad vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija turėtų įvertinti, ar viešuosiuose pirkimuose siekianti dalyvauti įmonė ar jos partneriai gali būti susiję su veikla nedraugiškose šalyse. Taip pat iš konkursų būtų šalinamos grupės bendrovės, jeigu šiose valstybėse veiktų bent viena grupės narė.

Viešieji pirkimai taptų neprieinami ir toms įmonėms, kurių vadovai, valdymo ar priežiūros organų nariai būtų susiję su nedraugiškomis valstybėmis.

Vyriausybė siūlo projektui pritarti bei jį papildyti nuostata, kuri leistų vyriausybinei komisijai pačiai nuspręsti, iš kokių institucijų surinkti informaciją tikrinant galimai su Rusija ar Baltarusija dirbančias įmones.

Vyriausybės išvados pataisoms Seimas paprašė gegužę.

Pasak pataisų rengėjų, dabar, net ir turint informacijos ar pagrįstų įtarimų, kad įmonė vykdo veiklą šiose valstybėse ir teritorijose, nėra aiškaus teisinio pagrindo tokį verslą laikyti neatitinkančių nacionalinio saugumo interesų.

Dabar vyriausybinė komisija netikrina viešųjų pirkimų, o tik tikrina jų laimėtojų ir užsakovų būsimų sandorių atitiktį nacionaliniam saugumui. 

Teigiama, kad dabar Rusijoje veikia apie 140 lietuviško kapitalo įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nėr bl

nėr bl portretas
jiem kas veikt o tik rusa ganyt Savo šalies žmonių gerovės žiūrėkit, taisykit partijų reputaciją o ne aštrinkit nepasitenkinimą jau visai susikompromitavusia valdžia. Už tokius bukus sprendimus, šmeištą, melą, sankcijas, ginklų tiekimą Ukrainai ir t.t. prieš tą patį rusą reiks kažkada atsakyt Jis tikrai nieko neužmirš..Ir niekad neišsinešdins nuo Lietuvos sienos kažkur..Visai asilai neturi proto - karas jau tuojau baigsis, Zielia šiandien jau gieda kad galimas užimtų teritorijų atidavimas / neva paskui jas bus galima atgaut diplomatiniu būdu :D) o mūsų pusdurniai ir toliau krečia kvailystes? Negi nei vienas neturi strateginio mastymo ir bent minimalaus užsienio politikos reikalų išmanymo? Broileris idiotizmu užkrėtė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių