Žemdirbiams neleido deginti laužo prie Vyriausybės: žada atvažiuoti su traktoriais

Lietuvos žemdirbiams pirmadienį pradėjus protestus ir visoje šalyje deginant laužus, akcijos iniciatorės Lietuvos žemės ūkio tarybos narys Jonas Vilionis sako, kad laužą norėta deginti priešais Vyriausybės pastatą Vilniuje, tačiau negauta leidimo, todėl žada čia atvažiuoti su traktoriais.

„Ten neleidžia, bet mes su traktoriais ten atvažiuosim“, – BNS pirmadienį Tilto gatvėje, kur deginamas laužas, sakė Pieno gamintojų asociacijos prezidentas J. Vilionis.

Čia susirinko apie dešimt ūkininkų, protestuojančių prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką.

„Ūkininkams kantrybė išseko, (...) gal pajus tų laužų kaitrą ir gal tada išgirs, ko ūkininkams reikia. Jie prisigalvoja to viso mėšlo, kurį dabar mums pila ant laukų, tai jų už metų nebebus, o mes turėsim viską kuopti. Mes būsim, o jų nebus“, – aiškino J. Vilionis.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos vadovas Jonas Sviderskis teigė, kad šiuo metu yra itin svarbu visiems ūkininkams solidarizuotis.

„Mes solidarizuojamės su visais žemdirbiais, kadangi mes kaip Žemės ūkio bendrovių asociacija šiuo atveju atstovaujam jiems čia, Vyriausybėje, Seime, Europos Komisijoje, Europos Parlamente. Mes negalime kitaip daryti, mes privalome su jais būti ir būsime tiek, kiek reikia“, – BNS sakė J. Sviderskis.

Jie prisigalvoja to viso mėšlo, kurį dabar mums pila ant laukų, tai jų už metų nebebus, o mes turėsim viską kuopti. Mes būsim, o jų nebus.

Šalčininkų rajone ūkininkaujantis Kamalas Zulfijevas pridūrė, kad tikisi, jog „valstybė matydama tuos laužus supras, kokia situacija ir priims atitinkamus sprendimus“.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas anksčiau teigė, kad laužai nuo 14 valandos maždaug tris valandas degs visuose Lietuvos rajonuose, proteste dalyvaus daugiau nei 50 ūkininkų organizacijų, o kitas ciklo renginys planuojamas sausio pabaigoje.

Palaikydami protestus pirmadienį Lietuvos žemės ūkio rūmai aplinkos ir žemės ūkio ministrams įteikė rezoliuciją su maždaug 30 reikalavimų. Vis dėl to, J. Sviderskio ir J. Viliono teigimu, tai – veidmainystė. Anot jų, ši organizacija neprisideda prie ūkininkų gerovės ir viešai paskelbę ūkininkus palaikančią nuomonę vėliau stoja ministerijos pusėn.

„Rūmai, jie prisiplakėliai. Ne kartą buvo mūsų mitingas prie Seimo ir jie tą patį pakartojo, ką ir dabar. Nuėjo į BNS konferenciją, visus iškeikė, o po to atėjo prie žemdirbių ir sako „mes su jumis“. Tai čia yra veidmainiška politika“, – teigė J. Sviderskis.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas I. Hofmanas teigė, kad taryba atsiriboja nuo Žemės ūkio rūmų veiksmų.

„Rūmai nėra savivaldos organizacija, tai vis tik organizacija, išlaikoma iš valstybės pinigų, nesvarbu, kokia tai forma ateina. Ir aš pasakysiu taip trumpai, kad tai yra perkami socialiniai partneriai, nes dažniausiai jie visiems valdžios sprendimams pritaria“, – pirmadienį po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte žurnalistams sakė I. Hofmanas.

„Mes jau visur paskelbėm viešai, kad Žemės ūkio rūmai neorganizuoja akcijos, organizuoja Žemės ūkio taryba ir atsiribojam nuo jų, nuo jų veiksmų, ir, svarbiausia, nuo Žemės ūkio rūmų vadovybės“, – pabrėžė jis.

Tuo metu Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus sakė, kad ši akcija inicijuota ne vien Lietuvoje – protestuoja daugiau Europos šalių žemdirbių.

„Iš tikrųjų tai šita akcija yra visos Europos ir šiandien deginami laužai ir Lenkijoje, ir Vokietijoje, ir kitose šalyse, čia negalim sakyt, kad mes (Lietuva  – BNS) organizatoriai, yra akcija paskelbta visur ir ten dalyvauja visi ūkininkai ir mes kaip Rūmai irgi dalyvaujame“, – BNS sakė A. Svitojus.

„Mes neprisiimam jokių medalių už tai ir sakom, kad akciją organizuoja ir Ūkininkų sąjunga, ir Rūmai, visi mes prisidedame ir jokių laurų neskiname. Tas noras sakyti, kad mes esam geresni už kitus, tai nėra etiška“, – pabrėžė jis.

A. Svitojaus teigimu, Rūmai nuo kai kurių ūkininkų organizacijų skiriasi tuo, kad šių protestų nepolitizuoja.

„Čia kitas dalykas yra, kai kas nori politizuoti, politines kampanijas daryti, vėliau rinkimai, o mes sakom – ne, mes šitų klausimų nepolitizuojam. Mes tik norim atkreipti dėmesį, su tolerancija, šiluma“, – BNS sakė A. Svitojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

!!!

!!!  portretas
MIESTAS RUOSKITES BADUI KAIMAS TAI TURES O mestelenam HANA KAIMAS DOVANU NEDALINS NEBUS KAIMO mescionims BADAUS NEDUOSIU NEI GRUDELIO miesto tingyniam TEGU PAVYDI PALCIAI KABO SMETONA PER BARZDU VARVA PIENUKA PARSELIAI GERIA VARSKUTE VISTUKES LESA IR DEJAU AS ANT TO miesto MIELI UKININKAI NE MUMS TURI BUT BLOGAI BE JU O jiems HANA ISSILAIKOM DAR METUS IE VISKAS PAS MUS BUS GERAI A juos........ SUPRATOT

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
Pagarba dorai dirbantiems Lietuvos ūkininkams.Jūs darmajiedai padirbėtumėte taip ,kaip dirba ūkininkai ir Jų šeimos narei ,tikriausia praeitų noras vogti ir būti piktybiniais šliuzais.Teisingu keliu einate gerbiami ūkininkai, dirbdami ir viešindami mūsų valstybės piktadarių kenkėjiškus darbelius.ĄČIŪ,KAD JŪS BUDINATE TAUTĄ,KAD SUTEIKIATE MUMS SENOLIAMS VILTIES, KAD MES MATOME,KAD JŪS NEPASIDUOSITE IR NEIŠDUOSITE SAVO PROTĖVIŲ MEILĖS TĖVYNIAI IR MOTINAI ŽEMEI.STIPRYBĖS JUMS IR DIEVO PALAIMOS.KVIESKITE IR TAUTĄ Į PROTESTO AKCIJAS,TIKRAI PAREMSIME IR VISUOSE ATEINANČIUOSE RINKIMUOSE BALSUOSIME ---TIK UŽ VALSTIEČIUS.

pensininkė

pensininkė portretas
žemdirbiai pakureno laužus ir šalčio nebėra , bus mažesnės sąskaitos už šildymą , konservatoriai kaip tikri kovotojai atstovės savo kadenciją iki galo nors sušaudyk nesitrauks, nuvarė Lietuvą į visišką dugną
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių