ŽŪM: stiprinama į Lietuvą įvežamų daržovių kontrolė

  • Teksto dydis:

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) antradienį pranešė kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) stiprinanti į Lietuvą įvežamų daržovių kontrolę, taip siekiant užkirsti kelią nelegaliam jų įvežimui iš Rusijos.

Pasak ministerijos, tai daroma reaguojant į ankstesnius šalies daržovių augintojų pareiškimus, kad Rusijoje užauginti agurkai ir pomidorai per Baltarusiją ir Lenkiją klastojant jų kilmės dokumentus patenka į Lietuvą.

„Išgirdome įtarimus, kad į Lietuvą gali būti bandoma įvežti rusiškų daržovių nurodant, kad jos užaugintos Europos Sąjungoje. Todėl sugriežtinome vartotojams pateikiamos informacijos apie šviežių vaisių ir daržovių kilmės šalį tikrinimą. Produktų sauga tikrinama laboratoriniais tyrimais“, – pranešime teigė VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

Ministerija skelbia, kad atliekami į Lietuvą patenkančių produktų laboratoriniai tyrimai, o nustatant vaisių ir daržovių kilmę svarstoma pasitelkti ir Austrijos laboratoriją. Kontrolę atliekantys VMVT atstovai taip pat bendradarbiauja su kolegomis Lenkijoje.

Kai prekės patenka į bendrą ES rinką, vėliau daug sunkiau kontroliuoti jų judėjimą. Todėl turėtume siekti riboti šių prekių patekimą į ją.

 

Pasak VMVT vadovės, iki šiol gauti laboratorinių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus.

Žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus kartoja, kad efektyviausiai ribojimai iš Rusijos įvežamai produkcijai veiktų visos Europos Sąjungos (ES) mastu.

„Kai prekės patenka į bendrą ES rinką, vėliau daug sunkiau kontroliuoti jų judėjimą. Todėl turėtume siekti riboti šių prekių patekimą į ją“, – pranešime teigė V. Tomkus.

Lietuvos šiltnamių asociacija balandžio pradžioje pranešė, jog į Lietuvą per Baltarusiją ir Lenkiją suklastojus kilmės dokumentus patenka Rusijoje užaugintos daržovės, daugiausia – agurkai ir pomidorai.

Pasak daržovių augintojų, tokia produkcija Lietuvoje yra parduodama keletą kartų pigiau nei vietinė ar užauginta Lenkijoje arba Latvijoje.

Kovą Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija ir Čekija paragino Europos Komisiją (EK) išanalizuoti galimybę apriboti Rusijos ir Baltarusijos kilmės maisto produktų importą į Bendriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau \\\\\.../////

Manau  \\\\\...///// portretas
labiausiai "pavojingi" rusiški agurkai.

]:-@

]:-@ portretas
Gal kokybę pradėkit kontroliuot pagaliau??? >90% prekybcentrių vadinamų vaisių ir daržovių tinkamos nebent gyvuliams šerti. Pirkdamas turi du pasirinkimus - pirkti nuskintą žalią kaip akmuo arba pirkti supuvusį. Uogos beveik visos supelijusios. Pomidorai/agurkai/salotos dumble užaugintos. Bet užtad kainos kaip pas italą rinktiniam darže kątik nuskintos. Tiesa ir ten būtų dvigubai pigiau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių