„Lifosa“ planuoja atnaujinti veiklą

  • Teksto dydis:

Sankcijų apribota Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ ruošiasi atnaujinti gamybą. Jos tęstinumas priklausys nuo įvairių ekonominių, veiklos ir teisinių aplinkybių, pirmadienį pranešė „Lifosa“.

„Galimybėmis sklandžiai sugrąžinti pažangius „Lifosos“ gaminius į rinką šiuo metu yra pasirūpinta“, – teigiama pranešime.

„Lifosa“ kasmetiniam planiniam remontui buvo sustabdyta 2023 metų gegužę. Nuo to laiko įmonės veikla nebuvo atnaujinta.

Paskutinį kartą atnaujinti „Lifosos“ gamybą planuota kovą. Įmonės nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkas  Vitalijus Varnas BNS teigė tuomet teigė iš vadovybės girdėjęs, jog galutiniai sprendimai dėl tolesnės įmonės veiklos yra „labiau dienų, o nebe savaičių ar mėnesių klausimas“, tačiau tai labiausiai priklausys nuo to, ar bankai nestabdys bendrovės atsiskaitymų.

Portalas „S&P Global“ pernai rašė, kad „Lifosos“ akcininkai, planavę nuo 2023 metų spalio laikinai konservuoti gamyklą, siekia atnaujinti gamybą, o kartu – azoto ir fosforo trąšų tiekimą pasauliniams klientams.

„EuroChem Group“ pernai liepą pranešė svarstanti galimybę „Lifosą“ nuo spalio konservuoti ir ieškoti galimybių tęsti gamyklos veiklą. Gamykla anksčiau teigė, kad dirbant dabartinėmis sąlygomis, kai jos sandorius griežtai tikrina Vyriausybės paskirta laikinoji administratorė, įmonė praranda didžiules pajamas, jai sunku dirbti pelningai, todėl ji siekia švelnesnės kontrolės.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pernai sakė, kad įmonė veiklą tęsti gali su laikinojo administratoriaus priežiūra, o ar „Lifosa“ toliau dirbs, priklauso nuo įmonės vadovybės. Premjerė Ingrida Šimonytė tuomet teigė, jog Vyriausybė yra suinteresuota „Lifosos“ veiklos tęstinumu.

„Sodros“ duomenimis, gamykloje šiuo metu dirba 882 darbuotojai.

2022 metų kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Gerai, žmones darbo tures bet jei kruvini pinigai bus karma

Pala

Pala portretas
O kodėl šitas rezervatas dar planuoja egzistuot? Nebent iš trašų bombą pagamintų, kuri sugriaus kremlių bei visą maskvą. Tada OK.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių