Prekių ženklo registravimas – kodėl svarbu apsaugoti prekių ženklą

  • Teksto dydis:

Šiandienėje pilnoje prekių ir paslaugų rinkoje išskirtinumas gali būti laikomas verslo sėkmės sinonimu. Būtent išskirtinumas garantuoja, kad konkreti prekė ar paslauga bus pastebėta panašių į save produktų gausoje, vartotojas ją išsirinks, prisimins ir grįš įsigyti kitą kartą. Šį išskirtinumą gali sukurti prekės ar paslaugos logotipas, pavadinimas, šūkis, spalvų derinys ar kita žymė, kuri verslo pasaulyje vadinama prekių ženklu.

Prekių ženklo apsauga – būtina?

O ar būtina išeinant iš namų užrakinti duris? Automobilį ne tik užrakiname, bet ir apsaugome jį signalizacija. Gatvėje be apsaugos (neprirakinto) nepaliekame net ir dviračio. Savo nuosavybę saugome įvairiais prieinamais ir protingais būdais, kad ji nebūtų pasisavinta piktybiškų prašalaičių. Kodėl kartais atrodo, kad ši nuosavybė – prekių ženklas – gali egzistuoti be apsaugos? Todėl, kad ji neprivaloma. Tačiau ir namų durų užrakinti neprivaloma, tačiau mums atrodo savaime suprantama, kad turime tai padaryti. Tačiau netekti į verslą investuotų lėšų, klientų, investuotojų ir reputacijos yra gerokai brangiau. Todėl, kad prekių ženklo pačiupinėti negalime, vadinasi, ir pavogti jo nėra galimybės. O apsaugos procedūra yra sudėtinga ir trunka ilgai. Verta tai aptarti plačiau.

Kas yra prekių ženklas?

Prekių ženklas yra bet koks prekės ar paslaugos žymuo, sudarytas iš žodžių, piešinių, raidžių, skaitmenų, spalvų, prekės ar pakuotės formos, garsų. Kad būtų pripažįstamas prekių ženklu, šis žymuo turi atskirti vieno asmens prekes ar paslaugas nuo kitų asmenų prekių ir paslaugų. Taip pat juos turi būti galima pateikti Prekių ženklų registre taip, kad kiti asmenys galėtų aiškiai ir tiksliai identifikuoti apsaugos objektą.

Taigi teigti, kad prekių ženklas yra nematomas, neapčiuopiamas ar neegzistuojantis realybėje, todėl jo negalima pavogti, yra klaidinga. Šiandien labai daug kalbama apie tapatybių vagystę ir iš to išplaukiančius grėsmingus padarinius. Prekių ženklo pasisavinimas laikytinas konkrečios prekės, paslaugos ar verslo tapatybės vagyste, kuri taip pat gali sukelti rimtų padarinių. Tačiau šią vagystę galima efektyviai užkardyti.

Taigi teigti, kad prekių ženklas yra nematomas, neapčiuopiamas ar neegzistuojantis realybėje, todėl jo negalima pavogti, yra klaidinga.

 

Prekių ženklo apsauga

Prekių ženklas yra intelektinė nuosavybė, kuri gali būti saugoma įstatymu. Apsauga šiai nuosavybei suteikiama prekių ženklą įregistruojant. Tai atliekama Valstybiniame patentų biure. Saugomi tik Prekių ženklų registre įrašyti prekių ženklai. Manoma, kad ši procedūra yra sudėtinga ir trunka ilgai. Galime patikinti, kad teisiniai ginčai, kurie kyla dėl pavogtų prekių ženklų, yra gerokai sudėtingesni ir trunka dar ilgiau. Dažnai pareikalauja didesnių finansinių lėšų, o teisiniai padariniai kartais būna žymiai skaudesnės.

Kaip atrodo ši „sudėtinga“ procedūra

Ją inicijuoja pareiškėjas – prekių ženklo savininkas arba jo įgaliotas asmuo, kuris parengia dokumentus – prekių ženklo paraišką, pateikia juos Valstybiniam patentų biurui ir sumoka mokestį už prekių ženklo įregistravimą. Toliau jau viską padaro šio biuro specialistai. Pirmiausia atlieka paraiškos ekspertizę, kurios metu patikrinama, ar pateikti visi paraiškos datos suteikimui reikalingi dokumentai. Teigiamu atveju paraiškai suteikiama data, jos duomenys paskelbiami Prekių ženklų duomenų bazėje. Tretieji asmenys šiame etape gali teikti rašytines pastabas (jos gali būti teikiamos iki prekių ženklo įregistravimo).

Vėliau atliekama prekių ženklo ekspertizė, kurios metu patikrinama, ar teisingai suklasifikuotos prekės ir paslaugos pagal Nicos klasifikaciją, ar nėra kitų pateiktų dokumentų ir duomenų trūkumų. Nustačius trūkumus, suteikiamas terminas jiems pašalinti. Tai procesą šiek tiek uždelsia. Vertinantiems savo laiką ir ramybę rekomenduojama kreiptis į kompetentingus specialistus – patentinius patikėtinius, kurie pasirūpins, kad paraiška būtų parengta tinkamai, taip išvengiant nepagrįsto procedūros „tempimo“ ar galimų finansinių nuostolių.

Prekių ženklo pasisavinimas laikytinas konkrečios prekės, paslaugos ar verslo tapatybės vagyste, kuri taip pat gali sukelti rimtų padarinių. Tačiau šią vagystę galima efektyviai užkardyti.

 

Nustačius, kad pateikti dokumentai ir prekių ženklas atitinka reikalavimus, jo duomenys skelbiami Patentų biuro oficialiame biuletenyje. Prekių ženklo paraišką kiti asmenys gali užprotestuoti per tris mėnesius. Jeigu protestas negautas (arba gautas, bet atmestas), Prekių ženklas įregistruojamas Prekių ženklų registre, o pareiškėjui – prekių ženklo savininkui, išduodamas Prekių ženklo registracijos liudijimas, kuris patvirtina jo išimtines teises į registruotą intelektinę nuosavybę – prekių ženklą. Turėdamas šį liudijimą pareiškėjas ramiai savo veiklą gali vykdyti dešimt metų. Prireikus terminą galima pratęsti.

Išimtinės teisės į prekių ženklą

Svarbu žinoti, kokios privilegijos yra suteikiamos asmenims, besirūpinantiems savo turtu. Visų pirma, prekių ženklo savininkas turi teisę uždrausti kitiems asmenims be jo sutikimo komercinėje veikloje naudoti tapatų ar klaidinamai panašų prekių ženklą tapačioms ar panašioms prekėms ir paslaugoms. Jeigu kas nors bandytų tai padaryti, prekių ženklo savininkas turi visas teisines priemones tai sustabdyti ir reikalauti atlyginti nuostolius.

Įsivaizduokite, jeigu po jūsų namus slampinėtų svetimas žmogus, kurio negalėtumėte išprašyti. O jeigu šis prašalaitis susitvarkytų jūsų būsto nuosavybės dokumentus, išprašytų jus pačius ir dar pareikalautų atlyginti nuostolius? Panašiai nutinka, kai vienas verslas pasisavina kito asmens prekių ženklą ir jį įregistruoja kaip savo. Nuosavybė pripažįstama pirmajam įregistravusiam prekių ženklą, kol ši registracija nėra nuginčyta. Nuginčijimo procedūra visais atvejais yra ilga, brangi ir sudėtinga, o tikslas pasiekiamas tikrai ne visada.

Kitos išimtinės teisės į prekių ženklą suteikia galimybę drausti savininko teises pažeidžiančių prekių importą ir eksportą. Šiuo tikslu prašymas taikyti muitinės priežiūros priemones pateikiamas Muitinės departamentui. Kartais šias priemonės Muitinės departamentas gali taikyti ir savo iniciatyva. Teisės į prekių ženklus gali būti perduodamos, suteikiamos licencijos ar franšizės, taip gaunant iš savo prekių ženklo finansinės naudos. 

Nepamatuojamos naudos, kurias kartais pamirštame

Neprilygstamos vertės, tokios kaip įvaizdis, reputacija, santykis su ilgalaikiais klientais, naujų klientų, investuotojų pritraukimas, verslo plėtra, yra finansiškai sunkiau pamatuojamos. Tai sukurti, išsaugoti ir vystyti įmanoma tik sukūrus išskirtinį ir stiprų prekių ženklą ir apsaugant jį Valstybiniame patentų biure. Jeigu prekių ženklo registracijos vingrybės atrodo pernelyg painios, jums pagelbėti visada gali kompetentingi specialistai.

Kol jūs „darote verslą“, ilgametę patirtį turintys METIDOS ekspertai (...) pasirūpins jūsų verslo apsauga ir atitinkamai ramybe, kurią suteiks įregistruotas prekių ženklas.

 

Įmonė METIDA yra viena lyderiaujančių intelektinės nuosavybės apsaugos bendrovių visose Baltijos šalyse, kuri teikia įvairias teisines paslaugas, susijusias su intelektine nuosavybe, įskaitant pagalbą registruojant prekių ženklus Lietuvoje ir tarptautiniu mastu. Kol jūs „darote verslą“, ilgametę patirtį turintys METIDOS ekspertai (advokatai, patentiniai patikėtiniai ir intelektinės nuosavybės ekspertai) pasirūpins jūsų verslo apsauga ir atitinkamai ramybe, kurią suteiks įregistruotas prekių ženklas.

Trumpam atsinaujino parama prekių ženklų ir dizainų registracijai

Nuo 2024 m. rugsėjo 16 d. pakartotinai atsinaujino ES intelektinės nuosavybės tarnybos (ESINT) parama mažoms ir vidutinėms įmonėms, kuri kompensuoja net iki 75 proc. prekių ženklo ar dizaino registracijos išlaidų!

MVĮ fondas, dar žinomas kaip Mažųjų ir vidutinių įmonių fondas, yra Europos Komisijos iniciatyva, kurią įgyvendina ESINT. Šis fondas yra sukurtas siekiant finansiškai paremti MVĮ ES, kad jos galėtų apsaugoti ir efektyviai valdyti savo intelektinės nuosavybės teises.

Registruojant prekių ženklą arba dizainą Lietuvoje ar ES su kompensacija galima susigrąžinti 75 proc. valstybinių mokesčių, o tarptautiniu lygiu – 50 proc.

Lėšos skirstomos eiliškumo principu, todėl norintiems apsaugoti savo verslą ir prekių ženklą rekomenduojama nedelsti ir kreiptis dėl finansavimo jau dabar. Parama baigsis spalio pradžioje.

Norint sėkmingai gauti kompensaciją svarbu tinkamai paruošti paramos dokumentus, todėl visu paramos procesu ir nemokamu dokumentų paruošimu gali padėti pasirūpinti intelektinės nuosavybės ekspertų grupė METIDA.

Susidomėję parama kviečiami užpildyti greitą prekių ženklų registracijos formą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių